Hypotheekrente belangrijkst bij hypotheek

3 februari 2016

De hoogte van de hypotheekrente is voor negen van de tien huizenkopers de belangrijkste voorwaarde bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Ook boetevrij kunnen verhuizen voordat de rentevastperiode is afgelopen en korting wanneer er eerder wordt afgelost zijn belangrijke criteria bij het kiezen van een hypotheek. Dat blijkt uit onderzoek van ING.

Hypotheekrente 10 jaar vast

Een hypotheekrente met een rentevastperiode van tien jaar blijft het populairst, gevolgd door een rentevastperiode van twintig jaar. “Er is een duidelijke trend te zien naar langere rentevastperiodes. Vroeger was vijf jaar wat populairder, nu is vaker twintig jaar een gewild alternatief. Toch blijft tien jaar de onverminderde favoriet, wat goed past bij de gemiddelde verblijfsduur in een woning. Een lange periode je rente vastzetten kan ook betekenen dat je te veel betaalt, wanneer je die lange looptijd niet vol maakt”, aldus Wim Flikweert, manager Hypotheken bij ING. Bekijke de¬†actuele tarieven.

Hypotheek vergelijken

Zes op de tien aspirant-kopers zet volgens ING meerdere hypotheekverstrekkers tegen elkaar af bij de keuze voor een hypotheek. Ongeveer de helft klopt aan bij een tussenpersoon. 70 Procent hecht waarde aan een hypotheekverstrekker met een gevestigde naam. Ook vindt 70 procent het belangrijk dat de hypotheekverstrekker rechtstreeks bereikbaar is bij vragen en problemen.

Starter koopt duurder

Uit het onderzoek van ING blijkt verder dat starters op de woningmarkt meer geld uitgeven aan hun eerste woning. Volgens de bank geven starters gemiddeld 220.000 euro uit aan hun eerste huis, dat is bijna 15.000 euro meer dan in september 2015. Omdat 87 procent van de starters verwacht dat de huizenprijzen blijven stijgen, zijn zij geneigd sneller en duurder te kopen. Wil jij ook nu kopen? Check wat je kunt lenen.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Jurisprudentie

Jurisprudentie zijn vastgelegde uitspraken van de rechterlijke macht over een reeks van jaren. In rechtszaken kan er vervolgens verwezen worden naar eerdere zaken, jurisprudentie. De rechter zal vaak aansluiting zoeken …