Hypotheekinformatie vaak onduidelijk

3 oktober 2008

HOUTEN – Uit onderzoek is gebleken dat driekwart van de consumenten informatie over hypotheken niet begrijpt. De meeste mensen hebben in grote lijnen een beeld van de verschillende hypotheekvormen, maar zij hebben geen zicht op de risico’s en financiële voor- of nadelen van een specifieke hypotheekvorm.

Na bezoek aan de hypotheekadviseur of bank, blijkt het internet de populairste manier om aan informatie over hypotheken te komen. 36 procent van de respondenten maakt gebruik van internet als informatiebron. Hoewel het internet als informatie- en transactiemedium veel mogelijkheden biedt om financiële informatie helder te presenteren, gebeurt dit volgens het onderzoek in onvoldoende mate.

Bijna driekwart van de ondervraagden wil graag transparantere informatie. Zestig procent vindt informatie over hypotheekvormen, maandlasten en andere aspecten rondom het afsluiten van een hypotheek moeilijk toegankelijk en niet of nauwelijks te begrijpen. Slechts 26 procent is tevreden over de informatie die zij online vinden.

Van diegenen die een hypotheek hebben zegt 58 procent precies te weten wat de maandelijkse hypotheeklasten zijn, 35 procent weet dit ongeveer en 7 procent weet dit niet. Bijna een kwart van de ondervraagden van geen enkele hypotheekvorm wat deze inhoudt. De meeste respondenten (61 procent) geven aan te weten wat de aflossingsvrije hypotheek inhoudt. De spaar- en de beleggingshypotheek worden als tweede (45 procent) en derde (37 procent) genoemd.

Ruim een kwart van de respondenten met een hypotheek denkt dat de laagste hypotheekrente tot de laagste maandlasten leidt. Bijna de helft probeert wel op de hoogte te blijven van de laagste hypotheekrente, maar weet niet exact bij welke hypotheekaanbieder ze daarvoor terecht kunnen.

Lees meer over verschillende hypotheekvormen op onze website! Wilt u meer weten neem dan vrijblijvend contact op met een van de adviseurs op 0900- 626 626 626 of via het contactformulier!

Bron: Infinance

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Uitwinning

Uitwinning is een rechtsvordering om het eigendom van een zaak over te nemen, dit gebeurt bijvoorbeeld als je in gebreke blijft bij het betalen van de hypotheeklast. Je kan dan …