Hypotheek ZZP

Wil je graag een hypotheek aanvragen als zzp’er? Dat is zeker mogelijk, maar wil je dat jouw hypotheekaanvraag gehonoreerd wordt, dan moet je als zzp’er de financiële zaken goed op orde hebben. De bank wil namelijk weten of jouw inkomen stabiel genoeg is om de maandlasten te kunnen blijven betalen. Maar hoeveel hypotheek kan een zzp’er krijgen? Is het mogelijk om een hypotheek als startende zzp’er af te sluiten? Lees dan vooral verder!

Hypotheek uitdaging voor een zzp’er?

Geldverstrekkers zijn vaak voorzichtig met hypotheekaanvragen van zzp’ers. Dat komt omdat jouw inkomen per jaar flink kan verschillen. Hypotheekverstrekkers hanteren vaak de regel dat je drie tot vierenhalve keer jouw jaarinkomen mag lenen voor een hypotheek. Echter, een zzp’er heeft geen stabiel jaarinkomen. Hierdoor is een maximale hypotheek zzp’er niet altijd makkelijk te berekenen. Zeker een hypotheek voor een startende zzp’er kan uitdagend zijn om aan te vragen. Je hebt tenslotte nog geen jaarcijfers om te overhandigen. Naast deze jaarcijfers kijkt de geldverstrekker ook naar de verwachtingen van de branche waarin je werkt, hoeveel opdrachtgevers je hebt en verwacht te krijgen, of je eigen spaargeld meebrengt en of je (studie)schulden hebt.

Hypotheek startende zzp’er

Ben je een zzp’er en nog geen drie jaar actief? Dan is er gelukkig steeds meer mogelijk op hypotheekgebied. Niet alle geldverstrekkers zullen jouw zzp hypotheek in aanmerking nemen, maar er zijn zeker hypotheekaanbieders die dit wel doen. Vaak zullen ze in dat geval wel vragen om aanvullende gegevens, bijvoorbeeld een onafhankelijke inkomensverklaring opgesteld door een accountant.

Jaarcijfers

Een zzp hypotheek berekenen, is dat wel te doen en zo ja, hoe werkt dat? Hoeveel hypotheek kan een zzp’er krijgen? De geldverstrekker bekijkt de financiën van tenminste het laatste jaar, maar vaak van de afgelopen drie jaar. Op basis van jouw gemiddelde nettowinst berekent de bank jouw maximale leenbedrag. Vaak zijn de cijfers van het laatste jaar extra belangrijk voor de bank. Je kunt zelf jouw hypotheekaanvraag positief beïnvloeden door een winstprognoses te maken voor de komende jaren. Ook een sterk businessplan, inclusief getuigschriften en diploma’s, kan meehelpen om de bank zover te krijgen jou geld te lenen.

Soepele geldverstrekkers voor zzp’ers

Het kan ontmoedigen, al de verhalen van andere ondernemers die moeite hadden met het afsluiten van hun zzp hypotheek. Toch zijn er verschillende geldverstrekkers die erom bekend staan dat ze heel soepel omgaan met zzp’ers. Denk hierbij aan het proces van een zzp hypotheek berekenen tot en met het regelen van een hypotheek voor een startende zzp’er. Onder andere bij ABN-AMRO, Aegon, Argenta, BLG Wonen, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Obvion, Regiobank, Rabobank en Woonfonds.

Loan-to-Value

Iedere zzp’er mag, net als mensen in vaste loondienst, 100% van de waarde van hun huis lenen. Dit betekent dat je geen hogere hypotheek kan krijgen dan de waarde van het huis. De Loan-to-Value ratio mag hoger zijn als het extra bedrag gebruikt wordt voor duurzame, energiebesparende investeringen. De Loan-to-Value (LTV) is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Neem dat vooral mee als je jouw maximale zzp hypotheek wil berekenen. Ook voor ondernemers geldt dat het recht op hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is als de lening in dertig jaar wordt afgelost.

Zakelijke kredieten

Zoekt je als zzp’er een hypotheekadviseur? Kies er dan bij voorkeur een die verstand heeft van zakelijke kredieten. Zo’n adviseur kan vervolgens jouw cijfers het beste doorgronden en op zo’n wijze presenteren bij de bank dat jouw aanvraag niet onnodig wordt afgewezen.

Meer informatie over een hypotheek afsluiten als zzp’er? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Over hypotheken

Privé clausule

Met een privé-clausule bepaalt een erflater of schenker dat de erfenis of schenking niet in de gemeenschap van goederen valt van de erfgenaam of begiftigde. De privé-clausule noemt men ook wel uitsluitingsclausule.