Hypotheek ZZP

Hypotheek aanvragen als zzp’er? Dat is zeker mogelijk, maar wilt u dat uw hypotheekaanvraag gehonoreerd wordt, dan moet u als zzp’er uw financiële zaken goed op orde hebben. De bank wil weten of uw inkomen stabiel genoeg is om de maandlasten te kunnen blijven betalen.

 

Hypotheek lastig als zzp’er

Banken zijn vaak voorzichtig met hypotheekaanvragen van zzp’ers. Dat komt omdat uw inkomen per jaar flink kan verschillen. Hypotheekverstrekkers hanteren vaak de regel dat u drie tot vierenhalve keer uw jaarinkomen mag lenen voor een hypotheek. Maar ja, een zzp’er heeft geen stabiel jaarinkomen, dus een maximale hypotheek is moeilijk te berekenen. Zeker als startende ondernemer is het daarom lastig om een hypotheek te verkrijgen. U heeft ten slotte nog geen jaarcijfers te overhandigen. Los van deze jaarcijfers kijkt de geldverstrekker ook naar de verwachtingen van de branche waarin u werkt, hoeveel opdrachtgevers u heeft en verwacht te krijgen, of u eigen spaargeld meebrengt en of u (studie)schulden hebt.

 

Cijfers van de laatste drie jaar

De bank bekijkt de financiën van de laatste drie jaar. Op basis van uw gemiddelde nettowinst berekent de bank uw maximale hypotheekbedrag. Vaak zijn de cijfers van het laatste jaar extra belangrijk voor de bank. U kunt zelf uw hypotheekaanvraag positief beïnvloeden door voor de komende jaren winstprognoses te maken. Ook een sterk businessplan, inclusief getuigschriften en diploma’s, kan meehelpen om de bank zover te krijgen u geld te lenen.

 

Loan-to-Value

De Loan-to-Value (LTV) is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Zzp’ers mogen, net als mensen in vaste loondienst, nu nog 102 procent van de waarde van hun huis lenen. Dit wordt stapsgewijs verlaagd naar maximaal 100 procent in 2018. Dit betekent dus dat u uiteindelijk geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het huis. De Loan-to-Value ratio mag hoger zijn als het extra bedrag gebruikt wordt voor duurzame, energiebesparende investeringen. Ook voor ondernemers geldt dat het recht op hypotheekrenteaftrek alleen van toepassing is als de lening in dertig jaar wordt afgelost.

 

Zakelijke kredieten

Zoekt u als zzp’er een hypotheekadviseur, kies er dan eentje die bij voorkeur verstand heeft van zakelijke kredieten. Die kan uw cijfers het beste doorgronden en op zo’n wijze presenteren bij de bank dat uw aanvraag niet onnodig wordt afgewezen.

 

Meer informatie over een hypotheek afsluiten als zzp’er? Neem contact op met een van onze adviseurs.

Over hypotheken

Expiratiedatum

De expiratiedatum is de datum dat een contract of afspraak afloopt. Bijvoorbeeld de einddatum van een verzekering of rentevastperiode.