Hypotheek en studieschuld

Heb je een studieschuld bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs)? Dan heb je je vast wel eens afgevraagd: kun je met een studieschuld een hypotheek krijgen? Dat kan zeker! Wel is jouw studieschuld van invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Moet je dan jouw studieschuld verplicht melden bij een hypotheek? Ja, maar vaak is er alsnog veel mogelijk. De studieschuld verzwijgen bij een hypotheek aanvraag is dan ook niet aan te raden. Laat een van onze adviseurs je hypotheek berekenen met studieschuld.

Geen aantekening bij het BKR

Je studieschuld is niet bekend bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Het BKR registreert namelijk geen studieschulden bij DUO. Je hebt dus geen aantekening bij deze instelling. Dit heeft dan ook geen invloed op jouw hypotheekaanvraag. Waar jouw schuld wél invloed op heeft, is de hoogte van het hypotheekbedrag dat je maximaal kunt lenen. Omdat je een studieschuld hebt en die moet aflossen, blijft er per maand minder geld over om de hypotheek te betalen. Banken houden rekening met deze afbetaling. Dit kan precies de reden zijn dat jouw droomhuis nét buiten je financiële bereik ligt.

Minder hypotheek door studieschuld

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (vóór september 2015)? Hoe wordt dan de hypotheek berekend met studieschuld? De uitstaande schuld telt voor 0,75% mee in de lastenberekening. De bank gaat er hierbij vanuit dat je elke maand 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld aflost. Een studieschuld van €15.000,- levert bijvoorbeeld een beperking van €112,50 per maand op. Omdat de bank er vanuit gaat dat je deze kosten niet aan wonen kunt uitgeven, krijg je dit bedrag dan ook minder aan lening.

Wil je een hypotheek met studieschuld uit het leenstelsel vanaf september 2015 berekenen? Die mogen in een periode van dertig jaar worden afgelost. Deze schulden van je studie tellen daarom ‘slechts’ voor 0,45% mee in de berekening van jouw maximale hypotheekbedrag. Voortaan zal een studieschuld van €15.000,- dus staan voor een beperking van €67,50 euro per maand.

Studieschuld niet verzwijgen

Hoewel de studieschuld dus niet geregistreerd staat bij het BKR, is het wel verstandig om de schuld te melden tijdens het hypotheekgesprek. Je bent namelijk officieel verplicht om je studieschuld te noemen bij de aanvraag van je hypotheek. Dat heeft de volgende redenen.

Meer lenen betekent ook een hogere hypotheeklast per maand. Als je eigenlijk te veel hebt geleend voor jouw hypotheek, dan kan dat later problemen opleveren als je de hypotheeklast niet meer kunt betalen. Bovendien moet je de woning met verlies verkopen. Heb je jouw studieschuld verzwegen bij het afsluiten van de hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dat betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen, de organisatie achter de NHG, de restschuld niet. Het recht op vergoeding vervalt namelijk als je een schuld hebt verzwegen. Een voorwaarde voor recht op NHG is immers dat je er alles aan hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken.

Studieschuld eerst aflossen

Kun je met een studieschuld een hypotheek krijgen? Het antwoord daarop is dus “ja”! Wel willen we nog even bij het volgende stilstaan. Wil je een huis kopen en heb je al een deel van jouw studieschuld afgelost? Dan heb je eigenlijk pech, want nog steeds geldt de hoogte van de oorspronkelijke lening. Het is dus aantrekkelijk om – als je persoonlijke situatie het toelaat – de lening van je studieschuld eerst volledig af te lossen voordat je een (maximale) hypotheek afsluit.

Vraag vrijblijvend advies aan bij een van onze hypotheekadviseurs!

Over hypotheken

Toprente

Toprente is een opslag op het standaard rentetarief wanneer je je woning volledig wil financieren met een extra hoge hypotheek. Veel banken stellen strenge eisen aan het afsluiten van een …