Heeft de kredietcrisis gevolgen voor uw hypotheek?

19 maart 2008

De rente in de Verenigde Staten wordt met 75 basispunten verlaagd tot 2,25 procent. Dat maakte het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Federal Reserve, dinsdag bekend. De renteverlaging was verwacht door de meeste analisten, omdat dit de enige manier is om een eventuele recessie te voorkomen. Maar wat voor een gevolgen heeft deze crisis nu voor uw hypotheek?

Anders dan in de VS gaat de gemiddelde Nederlandse huizenbezitter niet gebukt onder een subprime-hypotheek met woekerrentes. Zulke hypotheken zijn hier niet verkocht, omdat hypotheekverstrekkers bij ons onder strenger toezicht staan. Wie hier een hypotheek afsluit, heeft in principe voor lange tijd zekerheid over wat hij moet betalen.

Een ander verhaal is natuurlijk welk bedrag er aan het eind van de looptijd gespaard moet zijn. Of erger: belegd moet zijn. Wie een beleggingshypotheek heeft, loopt per definitie meer risico dan de bezitter van een spaarhypotheek. Zeker nu aandelenkoersen wereldwijd onderuit gaan, is het voor beleggingshypotheken nagenoeg ondoenlijk voldoende vermogen op te bouwen.

Is dat erg? Niet echt. Immers, ook een beleggingshypotheek is een afspraak met lange adem. Over een periode van dertig jaar dient een bepaald bedrag bij elkaar belegd te worden. In theorie kan er op een aantal goede jaren een aantal slechte jaren volgen zonder dat het einddoel in gevaar komt. En omgekeerd.

Vervelender kan het zijn voor mensen met een beleggingshypotheek die aan het eind van hun looptijd zitten. Een opgebouwd vermogen in aandelen kan in één klap fors minder waard worden (of zijn geworden) door de huidige crisis. Beleggingshypotheken zijn echter pas een paar jaar in zwang, dus erg acuut zijn de problemen waarschijnlijk niet.

Voor nieuwe huizenkopers is er wel iets veranderd. De buitenlandse prijsvechters die enkele jaren geleden met stunttarieven de Nederlandse hypotheekmarkt opkwamen, hebben onder druk van de crisis hun tarieven verhoogd of zijn er helemaal mee opgehouden (zoals GMAC vorige week ). Dat betekent: minder keuze en iets hogere tarieven.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Kwaliteitstoets

De kwaliteitstoets is de check die de subsidieverstrekker (de gemeente) dient te doen bij premiekoopwoningen of de kwaliteit van het huis in overeenstemming is met de prijs.