GMAC gestopt met hypotheken in Nederland

13 maart 2008

Het Amerikaanse bedrijf GMAC is in Nederland voor onbepaalde tijd gestopt met het aanbieden van hypotheken. Dat maakte het bedrijf, dat al vanaf 2001 op de Nederlandse hypotheekmarkt opereert met stunttarieven, donderdag bekend.

GMAC kwam in de problemen door de kredietcrisis omdat het de hypotheken doorverkocht aan beleggers. Ongeveer vijftigduizend Nederlanders hebben een hypotheek bij GMAC. Zij hoeven zich geen zorgen te maken, voor hen verandert er niets, aldus een woordvoerder van het bedrijf. GMAC sluit niet uit later opnieuw de Nederlandse hypotheekmarkt te betreden.

Kredietcrisis
GMAC heeft last van de Amerikaanse kredietcrisis omdat het bedrijf geld aantrok door de hypotheken te bundelen en door te verkopen aan beleggers, het zogenaamde securitiseren. Partijen die dat doen hebben momenteel moeite om nieuw geld aan te trekken omdat er geen vertrouwen meer is.

Prijsvechters
Andere prijsvechters in de Nederlandse hypotheekmarkt zijn niet zoals GMAC voor 100 procent aangewezen op investeerders. Er zijn verder dan ook geen hypotheekverstrekkers in de gevarenzone. De Belgische prijsvechter Argenta financiert de leningen bijvoorbeeld met spaargelden. Argenta berekent hierdoor al wel langer minder scherpe hypotheektarieven.

Gevolgen
Een algemeen gevolg van deze ontwikkelingen is wel dat de concurrentiestrijd op de Nederlandse hypotheekmarkt wat is bekoeld. Dit is wat minder positief voor de Nederlandse consument. Echter wel weer positief voor de grote Nederlandse banken die minder last ondervinden van kleine prijsvechters. Er worden verder geen consequenties voor de Nederlandse markt verwacht. De vijftigduizend bestaande Nederlandse klanten van GMAC merken hier niks van.

General Motors
GMAC, dat in 1919 werd opgericht door autofabrikant General Motors (GM), werd in 1985 actief met hypotheken in de Verenigde Staten. Het bedrijf, dat vorig jaar een verlies boekte van 2,33 miljard dollar, verwacht in 2008 weer winstgevend te zijn.

GM is nog steeds voor 49 procent eigenaar van GMAC. De Nederlandse tak telt ongeveer honderd werknemers. De woordvoerder kon niet zeggen welke gevolgen de ingreep voor deze mensen heeft.

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Beschermd stadsgezicht

Het beschermd stadsgezicht¬†is een samenhangende groep objecten en gebouwen in een stad die van overheidswege beschermd wordt door de Monumentenwet. Vergelijkbaar is een beschermd dorpsgezicht.¬†Sinds 2012 worden er door de …