Heb jij een hypotheek? Dit verandert er voor jou in 2021:

30 december 2020

Ten opzichte van 2020 verandert er op hypotheekgebied bést wel wat komend jaar. De fiscale voordelen zijn met name voorbehouden aan mensen die in 2021 hun eerste hypotheek afsluiten. Toch is er ook zeker voor de huiseigenaar voordeel te behalen, zo gaat bijvoorbeeld het eigenwoningforfait omlaag.

De belasting over het bezit van een eigen huis daalt. Dit eigenwoningforfait wordt opgeteld bij het belastbaar inkomen en lag dit jaar nog op 0,6% van de WOZ-waarde van de woning. In 2021 wordt dit belastingpercentage naar beneden bijgesteld: nog maar 0,5% van de WOZ-waarde hoeft te worden afgedragen als eigenwoningforfait.

Hypotheekrenteaftrek omlaag

Voor een huishouden dat een jaarinkomen boven de grens van €68.507 heeft, gaat de hypotheekrenteaftrek veranderen. Voor deze groep wordt de aftrek versneld afgebouwd. Waar het maximale fiscale aftrekpercentage voor hen nu nog 46% is, daalt dit in 2021 naar 43%.

Afbouwen ‘Wet Hillen’

Huizenbezitters die hun woning bijna of helemaal hebben afbetaald, hebben een hoger eigenwoningforfait dan het bedrag aan hypotheekrenteaftrek. Door middel van ‘Wet Hillen’ werd deze ‘aflosboete’ voorkomen. Middels deze wet was 100% van de bijtelling van het eigenwoningforfait aftrekbaar. In 2018 is besloten dit voordeel af te bouwen, dus is in 2021 nog maar 90% van de bijtelling aftrekbaar.

Energielabel verplicht

Tot slot nog een kleine aanpassing op energiegebied. Als je je huis in 2021 wilt verkopen, is een energielabel verplicht. Die vraag je niet meer voor een tientje online aan, zoals nu gebeurt, maar moet door een energiedeskundige worden vastgesteld, voor €190,-.

Wat niet verandert voor jou als huiseigenaar? Je kunt altijd bij ons terecht voor persoonlijk hypotheekadvies. Of je nu wilt oversluiten, een nieuw huis op het oog hebt of een tweede hypotheek wil afsluiten – we staan voor je klaar!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beheerbeding

Het beheerbeding wordt opgenomen in de hypotheekakte om de hypotheekgever te verplichten zijn woning in goede staat te onderhouden.