Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Hausse op de huizenmarkt in buitenland voorbij

Hausse op de huizenmarkt in buitenland voorbij
11 januari 2018

In verschillende Europese landen is de oververhitte woningmarkt aan het afkoelen. De huizenprijzen in onder andere Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk dalen hard. Hoe komt dit? En: wat zijn de vooruitzichten voor Nederland?

Kelderende huizenprijzen

Met name in Zweden kelderen de huizenprijzen gestaag,  in de afgelopen drie maanden daalden ze met zo’n 7%, iets dat de centrale bank – die uitging van een stabilisering van de woningprijzen – niet had zien aankomen. Mogelijk moet de overheid maatregelen nemen om de Zweedse nationale banken te beschermen.

Een neerwaartse trend

In Noorwegen liepen de huizenprijzen in december 0,5% terug in vergelijking met de maand ervoor, en in het Verenigd Koninkrijk 0,6%. Dit zijn minder schokkende cijfers dan in Zweden, maar ook hier lijkt er sprake te zijn van een neerwaartse trend.

Waar komt de prijsdaling vandaan?

De regels voor de hypotheekleningen zijn in Zweden en Noorwegen verscherpt, en in het Verenigd Koninkrijk lijkt de afgekoelde woningmarkt te maken te hebben met de Brexit. In Zweden bijvoorbeeld mag een lening maximaal 85% van de woningwaarde bedragen. Daarnaast moeten starters op de woningmarkt in Zweden die meer dan 4,5 keer hun bruto-inkomen lenen, vanaf 2018 verplicht sneller aflossen.

Daling huizenprijzen in Nederland?

Hoewel de hypotheekregels in Nederland nog een stuk minder streng zijn dan in een land als Zweden, zullen ook hier de aangescherpte regels invloed hebben op de woningmarkt. Tot een vrije val van 7% zal het voorlopig niet komen, en de hausse op de huizenmarkt lijkt voorlopig nog niet ten einde. Maar op den duur, met de plannen van kabinet Rutte om de hypotheekrente te versoberen, zal ook hier een lichte – en misschien wel welkome – daling merkbaar zijn.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

CDA: Ouders mogen financieel meehelpen
Nieuw woonakkoord als impuls voor de woningmarkt
Huizenprijzen dalen in september

De gemiddelde huizenprijs is in september met ruim 2 procent gedaald ten opzichte van augustus. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Vergeleken met september vorig jaar steeg de gemiddelde … lees meer

Veranderingen hypotheekrente

Veel hypotheekaanbieders van Nederland voeren deze week een verandering door in hun aangeboden hypotheekrentes. Het gaat met name om verhogingen van de rente. Hieronder staan aanbieders die wijzigingen aan ons … lees meer

Woningmarkt in de lift

HOUTEN – De Nederlandse woningmarkt zit weer in de lift, zo blijkt uit de cijfers die het Kadaster vandaag presenteert. In de maand mei van dit jaar werden 2,7% meer … lees meer

Pensioentekort opgelost door omgekeerde hypotheek? 
Over hypotheken

Negatieve inkomsten eigen woning

De negatieve inkomsten eigen woning is het negatieve saldo inkomsten eigen woning dat ontstaat door de verrekening van het eigenwoningforfait met de betaalde hypotheekrente.