Klik hier om WhatsApp te openen

Ook ‘doorstromer’ komt stad niet in

Het wordt steeds onmogelijker om in de Randstad een huis te kopen. Niet alleen voor starters, dat was al bekend, maar ook voor doorstromers. De grote steden lijken steeds meer het terrein van vermogende investeerders.

Weinig kans in de grote stad

Een groot adviesketen publiceerde recentelijk een niet zo positief stemmende analyse van de woningmarkt. Wat blijkt? In Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kom je bijna niet meer binnen als ‘gewone’ koper. Zelfs huizenbezitters die hun oude woning met overwaarde verkopen, hebben weinig kans meer in de grote stad.

Waterbedeffect

Er komt een steeds grotere splitsing tussen de rijke en de minder rijke huizenkoper. De laatste groep is grotendeels aangewezen op de kleinere dorpen in de omgeving van de G4 (de vier grootste gemeenten van ons land). Ook daar stuwt de vraag de huizenprijs omhoog, we zien het zogenoemde ‘waterbedeffect’ ontstaan.

Opgedroogd

Deskundigen hebben het al voorzien, in 2018 gaat de woningmarkt in de Randstad op slot. Het huisaanbod in het middensegment is al zo goed als opgedroogd. Voor het eerst sinds lange tijd zullen de verkoopcijfers in de grote steden dalen, er is gewoonweg te weinig aanbod met een betaalbaar prijskaartje.

Woningbouw rand van de stad

Wat is de oplossing voor dit groeiende probleem? Hoe kan er in de Randstad ruimte worden gemaakt voor de minder vermogende huizenkoper? Woningmarktexperts menen dat de bouw van meer nieuwe huizen aan de rand van de stad een antwoord zou kunnen betekenen op de groeiende vraag.

Waarmee kunnen we je helpen?