Gemiddelde hypotheekrente lager dan ooit

Waar we eerder waarschuwden voor verwachte rentestijgingen, zijn er nu weer nieuwe laagterecords gemeten. De hypotheekrente daalt weer als vanouds, en de verwachting is dat dat voorlopig aanhoudt. Hoe komt dit? En hoe profiteer jij ervan?

Kapitaalmarktrente & concurrentie

Er zijn twee belangrijke redenen waarom de hypotheekrente weer omlaag duikt. De rente op de kapitaalmarkt is namelijk gedaald. Normaal volgt de hypotheekrente al snel de trend die door de kapitaalmarktrente is ingezet. Daarnaast is de concurrentie op de hypotheekmarkt groot, en moeten al die verschillende aanbieders de komende maanden hun doelstellingen halen.

0,93% rente

De gemiddelde hypotheekrentes hebben inmiddels een nieuw laagterecord bereikt. Wil je bijvoorbeeld een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie voor vijf jaar vast afsluiten, betaal je gemiddeld 0,93% rente. Toch sluit inmiddels zo’n 75% van de woningkopers een hypotheek zonder NHG af, omdat de NHG-grens (nu op €325.000) te laag ligt om een huis te kunnen financieren.

Voor tien jaar vast zónder NHG betaal je gemiddeld 1,5%, een historisch laag percentage. Voor twintig jaar vast geldt hetzelfde, daar is ook een nieuw laagterecord van 1,86% bereikt.

Regiepartijen

Een steeds groter aandeel van de hypotheekmarkt is in handen van zogenaamde regiepartijen. Het zijn geldverstrekkers die de traditionele grootbanken (en hun hypotheken) onder druk zetten. Middels zo’n regiepartij kunnen institutionele beleggers investeren in de Nederlandse hypotheekmarkt.

Nieuwe labels

MUNT Hypotheken bijvoorbeeld, wordt door Nederlandse pensioenfondsen van kapitaal voorzien. In ruil daarvoor krijgen deze pensioenfondsen een fiks én veilig rendement. Steeds meer traditionele geldverstrekkers zoals ABN AMRO, Rabobank en NN komen met nieuwe labels, waarmee ze de concurrentie aangaan met de bestaande regiepartijen. Zo timmeren bijvoorbeeld Woonnu (van NN), Vista Hypotheken (van Rabobank) en Moneyou Hypotheken (van ABN AMRO) flink aan de weg.

Al die partijen moeten met elkaar concurreren, wat steeds lagere hypotheekrentes ten gevolg heeft. Wil je hiervan profiteren door een eigen hypotheek af- of over te sluiten? Laat je adviseren door een van onze experts!

Waarmee kunnen we je helpen?