Stijging hypotheekrentes onvermijdelijk?

17 juni 2021

Steeds meer economen voorspellen een stijging van de hypotheekrente op de niet al te lange termijn. Waar baseren zij dat op? En om wat voor percentages gaat het dan? Hypotheekrente.nl legt je er alles over uit en geeft tips om nu nog te profiteren van de historisch lage rente.

Rente blijft laag

De kapitaalmarktrente is al een tijdje aan het stijgen. Sinds begin dit jaar is deze rente met 0,5% toegenomen, dat is fors. Normaliter volgt de hypotheekrente in deze trend. Het geld dat door hypotheekverstrekkers wordt geleend moeten zij immers inkopen tegen een hoger tarief. Nu zie je juist dat de rente laag blijft.

Kleinere marge

Een aantal rentetarieven zijn inmiddels met honderdsten procentpunten gestegen, maar daar lijkt het bij te blijven. Hoe komt dit? De concurrentie op de hypotheekmarkt is ontzettend groot. Hierdoor zie je dat geldverstrekkers genoegen nemen met een steeds kleinere marge op hypotheken. Maar hier zit natuurlijk een grens aan.

20-jarige rente als eerste aan de beurt

Kenners verwachten dat die grens snel in zicht komt. Het komende halfjaar wordt een hypotheekrentestijging van tussen de 0,3% en 0,5% voorspeld. Het eerste hypotheekproduct dat te maken krijgt met de stijging, is hoogstwaarschijnlijk de NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar.

Rentemiddeling

Huiseigenaren die nog niet zo lang geleden een hypotheek hebben afgesloten, hebben weinig last van de rentestijgingen. Maar als jij nog een lening hebt met een hoge rente, loont het wellicht de moeite om nog in deze periode van lage rentes over te sluiten of voor rentemiddeling te kiezen.

Wil jij oversluiten? Of wil je een hypotheek afsluiten tegen een historisch laag rentetarief? Laat je adviseren door onze experts!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheekregister

In het hypotheekregister van het kadaster wordt vastgelegd of er een hypotheek rust op een onroerende zaak. Iedereen kan door middel van een uitreksel informatie verkrijgen uit het register.