Gaan de hypotheekrentes stijgen?

Waar dalende rentes nog steeds de trend lijken, zijn de afgelopen tijd de hypotheekrentes van een paar geldverstrekkers licht gestegen. Is dit het begin van een nieuwe trend? En waarom is er juist nu sprake van verhogingen?

Historisch dieptepunt?

Op het moment kun je een hypotheek met NHG en een rentevast termijn van 20 jaar afsluiten met een rente van maar 1,15%. Is dit een historisch dieptepunt, of gaan de rentes de komende tijd nog verder dalen? We kunnen dat niet met 100% zekerheid garanderen of ontkennen, maar er is een indicator – de rente op staatsobligaties – met behulp waarvan we een goed onderbouwde voorspelling kunnen maken.

Forse stijging

De overheid geeft leningen uit, staatsobligaties, tegen een bepaalde rente. Op het moment stijgt de rente op staatsobligaties flink. Begin dit jaar moest je als investeerder nog geld bijbetalen als je geld leende aan de overheid. De rente op een staatsobligatie bedroeg toen namelijk -0,5%. Inmiddels is die rente toegenomen tot 0,2%. Dat lijkt een minimale stijging, maar gezien de korte periode waarin de toename plaatsvond, is het fors te noemen.

De rente op staatsleningen neemt onder andere toe omdat het voor investeerders aantrekkelijker is om elders hun geld te beleggen, op de vastgoed- en aandelenmarkt is het rendement erg hoog. Door de rente op staatsobligaties te laten stijgen, wordt het juist weer aantrekkelijker om geld aan de overheid te lenen.

Basis voor hypotheekrentepercentage

Wat heeft de rente op staatsobligaties nu te maken met de hypotheekrente? Geldverstrekkers nemen het redelijk vaak als basis bij het vaststellen van de hypotheekrente. Hier komt dan een risico-opslag overheen, omdat geld uitlenen aan een huizenkoper risicovoller is dan geld uitlenen aan de overheid middels staatsobligaties. Als de rente op staatsobligaties stijgt, zou je er dus vanuit kunnen gaan dat de hypotheekrente dat op de korte of langere termijn ook gaat doen. Klopt dat wel?

Voorlopig weinig reden voor stijging

Er zijn ook andere factoren die van invloed zijn op de hoogte van de hypotheekrente. Zijn er nu genoeg manieren voor banken en andere hypotheekverstrekkers om goedkoop aan geld te komen? Dan is er weinig reden om de rente te laten stijgen. Er wordt nu, tijdens de coronacrisis veel extra geld in omloop gebracht om de (economische) gevolgen van de pandemie te bestrijden. Dit drukt – in ieder geval voorlopig – de stijging van de hypotheekrente.

‘Laatste kans!’

Op den duur zal de rente op hypotheken, zo lijkt haast onvermijdelijk, wel wat stijgen. In de Trouw spoort Edin Mujagić (hoofdeconoom OHV Vermogensbeheer) de huizenkoper aan om snel een hypotheek af te sluiten, want ‘Dit is misschien de laatste kans om nog te profiteren van de zeer lage rente.’ Niet dat hij verwacht dat de hypotheekrente door gaat blijven stijgen naar bijvoorbeeld een 4%, maar het is überhaupt nog te vroeg om daar echt iets over te zeggen.

Wil je nu nog profiteren van de historisch lage hypotheekrente? Laat je adviseren door een van onze experts bij het afsluiten van de meest voordelige hypotheek in jouw persoonlijke situatie!

Waarmee kunnen we je helpen?