Flinke toename verkoop huizen dankzij lage hypotheekrente

7 april 2016

Het gaat goed met de Nederlandse huizenmarkt. Er werden afgelopen kwartaal meer huizen verkocht in vergelijking met vorig jaar. Bovendien stijgen de huizenprijzen en zijn huizen steeds sneller verkocht. Dat blijkt uit de nieuwste (voorlopige) cijfers van NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. De lage hypotheekrente blijft de grote aanjager van de huizenmarkt.

20 procent meer huizen verkocht

‘De regionale verschillen blijven echter groot. Vooral de stedelijke gebieden, in het bijzonder de driehoek Amsterdam, Leiden, Utrecht en de stad Groningen presteren bovengemiddeld’, stelt Ger Hukker, voorzitter van de NVM. In het eerste kwartaal 2016 wisselden 34.810 bestaande koopwoningen van eigenaar, bijna 20 procent meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 45.000 transacties.
Ook de prijs van een woning is het afgelopen kwartaal gestegen, met 1 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2015 en maar liefst 5,5 procent in vergelijking met een jaar geleden. ‘De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog ruim 9 procent onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 11,3 procent hoger dan op het dieptepunt’, aldus Hukker.

Verkooptijden verkochte woningenHuizen sneller verkocht

De gemiddelde verkooptijd van woningen daalt: die bedraagt nu 108 dagen, 17 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt ook steeds sneller af. Halverwege het eerste kwartaal 2016 stonden er bij NVM-makelaars 117.256 woningen in aanbod. Dat is 17 procent minder dan een jaar geleden. Hukker: ‘De cijfers spreken voor zich en zijn mooi, maar de keerzijdes van de opbloeiende markt, zoals de haperende doorstroming, voorzichtigheid bij een aantal consumenten en gebrek aan nieuw aanbod van koopwoningen en goede huurwoningen, worden steeds zichtbaarder. Dat is eigenlijk vreemd, met het huidige prijsniveau van woningen, de absurd lage hypotheekrente en het toegenomen consumentenvertrouwen.’ Hukker roept dan ook op om de huidige hypotheekregels te versoepelen.

Aantal transacties blijft toenemen

Hukker verwacht dat ook het tweede kwartaal 2016 weer positief uitpakt. Het aantal transacties zal in dit komende kwartaal naar verwachting met 10 tot 15 procent toenemen in vergelijking met het afgelopen kwartaal.

Ook een huis op het oog en een hypotheek nodig? Vergelijk de hypotheekrente van diverse aanbieders en vraag een offerte aan.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Pro resto hoofdsom

De pro resto hoofdsom is de nog openstaande (hypothecaire) schuld na aftrek van alle (administratieve) aflossingen en kosten.