Financiële bijsluiters vaak moeilijk te begrijpen

27 augustus 2007

Het is lastig om de financiële bijsluiters te begrijpen. Dat concludeert de Consumentenbond na een quiz onder bezoekers van de website consumentenbond.nl.

Het viel ons op dat veel deelnemers aan de quiz moeite hadden om de informatie in de financiële bijsluiters juist te interpreteren,’’ aldus Marcel van Beusekom van de Consumentenbond. „Slechts één persoon heeft alle vragen van het inhoudelijke gedeelte goed beantwoord.’’

De financiële bijsluiter geeft uitleg bij ingewikkelde financiële producten zoals hypotheken of beleggingsfondsen. Hoe dieper een erbij getekend mannetje buigt, hoe meer risico’s aan het product kleven.

De deelnemers aan de quiz kregen twee bijsluiters voorgeschoteld: een van een hypotheek met garantieverzekering en een beleggingshypotheek. Ook beantwoordden zij vragen over de financiële producten die zij zelf onlangs aanschaften.

Het is taaie stof. Dat blijkt uit het feit dat slechts 165 bezoekers van de website zich hebben gewaagd aan het doorworstelen van alle informatie. „De meeste mensen die interesse hebben in een financieel product, lezen de bijsluiter wel. Maar het is niet altijd makkelijk te begríjpen.’’

Twintig deelnemers wisten het juiste antwoord op de vraag wat de kostenverschillen waren van de twee producten. Ook gaf maar eenderde het goede antwoord over het risico van de producten. „Het is duidelijk, dat je nooit alleen moet uitgaan van de bijsluiter. Elke situatie is anders, dus een persoonlijk advies is essentieel.’’

Via deze website kunt dit persoonlijk advies vrijblijvend krijgen. Klik hier om een afspraak met een hypotheekadviseur te maken.

bron: AD

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Lijfrenteaftrek

Lijfrenteaftrek zijn de door de fiscus vastgestelde maximale bedragen van aftrekbare premies voor een lijfrentevoorziening.