Extra aflossen altijd een goed idee?

24 december 2018

Waar we recent een belangrijke tip deelden van De Nederlandsche Bank, over het grote voordeel van vervroegd extra aflossen, is dat niet altijd een goed idee, zo waarschuwen diverse hypotheekadviseurs. Het lijkt aantrekkelijk om nog snel af te lossen op de lening en zo minder vermogensrendementsheffing te betalen, maar het is lang niet altijd de voordeligste optie.

Meer aflossen

DNB concludeerde eerder deze maand al dat voor diverse huiseigenaren het vierde kwartaal ook wel het ‘afloskwartaal’ is. Sparen levert door de lage rente tenslotte weinig op tegenwoordig, dus kan het geld beter worden geïnvesteerd in zo snel mogelijk hypotheekvrij. Helemaal omdat dit ook nog eens beschermt tegen de gevolgen van de mogelijke rentestijgingen die vanaf volgend jaar worden ingezet.

Afloskwartaal

Juist in het laatste kwartaal kiezen hypotheekhouders ervoor om vrijwillig meer af te lossen op hun lening. In de afgelopen jaren werd er in de maanden oktober, november en december ruim €5 miljard extra afgelost, dat is €2 miljard meer dan in de overige kwartalen. Je zou denken dat het alleen maar voordelig is om (spaar)geld hiervoor te gebruiken, maar onderzoek wel of er andere huis-gerelateerde investeringen zijn die eventueel meer zouden kunnen opleveren.

Energiebesparende maatregelen

Zo zou het bijvoorbeeld meer kunnen opleveren om geld te stoppen in energiebesparende maatregelen als je huis nog niet in het bezit is van een energielabel A.  Het loont dan bijvoorbeeld de moeite om daken en vloeren beter te isoleren of bijvoorbeeld het gehele huis te voorzien van dubbele beglazing. Helemaal nu de energieprijzen steeds harder stijgen, kunnen dit soort duurzame maatregelen veel geld opleveren, dat dan alsnog in de aflossing van de hypotheek kan worden gestopt.

Vast in stenen

Er blijkt daarnaast uit onderzoek dat huizen met een energielabel in de eerder genoemde A-categorie duizenden euro’s meer opleveren bij verkoop. Überhaupt waarschuwen wij – en diverse andere hypotheekadviesbureaus – voor het te snel teveel willen aflossen. Helemaal als je binnenkort zou willen verhuizen, wat tegenwoordig aardig wat eigen vermogen vraagt. Als het geld eenmaal vastzit in stenen, is het niet meer makkelijk om los te ‘beitelen’.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beslag

Door middel van een beslag kan een schuldeiser vermogensbestanddelen van een schuldenaar te gelde maken. Men kan beslag leggen op loon, spaargeld, roerende en onroerende zaken. In principe is beslag …