DNB: ‘Los vervroegd af!’

17 december 2018

De Nederlandsche Bank komt met een waardevolle tip voor huishoudens met een hypotheek: zorg dat je – nu de rentestand nog laag is – vervroegd een deel van de lening afbetaald. Dat kan, zo berekende de toezichthouder, later honderden euro’s per jaar schelen.

Meer en sneller aflossen

Al een tijdje is het populair in ons land om vervroegd een (groot) deel van de hypotheek sneller af te lossen. Sparen levert door de lage rente tenslotte weinig op tegenwoordig, dus kan het geld beter worden geïnvesteerd in zo snel mogelijk hypotheekvrij. Helemaal omdat dit ook nog eens beschermt tegen de gevolgen van de mogelijke rentestijgingen die vanaf volgend jaar worden ingezet.

Rentevoordeel

DNB berekende dat het zogenoemde ‘vrijwillig aflossen’ – dus zoveel mogelijk afbetalen binnen jouw hypotheek zonder dat er boeterente wordt berekend (meestal tussen de 10 en 20% van je hypotheeksom) – met het jaar meer voordeel op gaat leveren. Stel dat de rente volgend jaar 2,5% stijgt, dan ben je in het daaropvolgende jaar, 2020, al €150,- minder kwijt aan rentelasten. Ze rekenden uit dat dit bedrag oploopt tot meer dan een verdubbeling in het negende jaar, dan ligt het voordeel al op €350,-.

Belastingen

Een bijkomend voordeel van dit extra aflossen, is dat je minder vermogensbelasting betaalt dan dat het bedrag dat je aflost nog op je spaarrekening staat. Toch kan dit versneld aflossen ook leiden tot een belastingnadeel. Je gaat immers voortaan minder rente betalen, waardoor je ook minder kunt aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je meer inkomstenbelasting moet betalen.

Heb jij als hypotheekhouder een schenking of erfenis gekregen of spaargeld over? Laat ons meedenken over de meest voordelige optie in jouw financiële situatie.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Hypotheeknemer

De hypotheeknemer is degene die het recht van hypotheek als zekerheid aanvaardt en ook de geldgever. De hypotheeknemer wordt ook wel hypotheekhouder genoemd.