Einde aan verplichte betaalrekening bij hypotheek

7 maart 2016

Wie een hypotheek afsluit bij een bank, mag niet verplicht worden om ook een betaalrekening bij die bank af te sluiten. Dat stelt minister Dijsselbloem van Financiën voor aan de Tweede Kamer.

Een aantal banken eist nu dat hypotheekafsluiters bij hen ook een betaalrekening of spaarrekening afsluiten. Koppelverkoop was al bij de wet verboden, maar een verplichte betaalrekening gold als uitzondering op de wet. Dijsselbloem wil die uitzondering schrappen. De minister stelt ,,dat aangenomen mag worden dat consumenten al beschikken over een bankrekening als zij een hypothecaire kredietovereenkomst afsluiten”.

Koppelverkoop

Andere koppelverkoop was al verboden: een hypotheekverstrekker mag een klant bijvoorbeeld niet verplichten om een overlijdensrisico– of opstalverzekering af te sluiten bij hem. De klant moet vrij zijn in zijn keuze. Een betaalrekening of spaarrekening verplichten is straks dus ook verboden. Diverse geldverstrekkers omzeilen dit, door korting aan te bieden als je een betaal- of spaarrekening of verzekering bij hen afsluit. Vraag ernaar bij de hypotheekadviseur. U kunt ook eenvoudig de hypotheekrente vergelijken op Hypotheekrente.nl.

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Woningverbeteringssubsidie

In bepaalde gevallen is voor verbeteren van een bestaande woning een woningverbeteringssubsidie te verkrijgen. Inlichtingen kun je krijgen bij je gemeente. De gemeente beslist over de toekenning.