Een referendum over de afschaffing van wet-Hillen?

22 januari 2018

Dat Henk Krol en zijn 50Plus-partij fel tegen de ‘aflosboete’ zijn, zoals ze zelf de afschaffing van de wet-Hillen plachten te noemen, moge duidelijk zijn. Nadat 35 uur spreektijd in de Kamer toch moeilijk bleek vol te praten, wendt Krol zich tot een ander medium: het raadgevend referendum.

Krabbels van de Seniorenbeurs

De partijleider van 50Plus heeft de laatste weken hard gewerkt om 10.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn voor de eerste fase van de aanvraag van een raadgevend referendum. Hij stond onder andere op een Seniorenbeurs, waar ouderen hun bijval konden tonen door te tekenen. Dat deden ze volgens Krol en masse. GeenPeil schiet daarnaast te hulp door de applicatie die zij eerder voor hun referendum gebruikten, beschikbaar te stellen aan de partij.

300.000 handtekeningen

Die digitale hulp zal nodig zijn, want als de Kiesraad – waar Krol afgelopen week de duizenden handtekeningen overdroeg ter controle – op 25 januari bekendmaakt dat ze tenminste 10.000 geldige krabbels hebben ontvangen, gaat de volgende fase in van het raadgevend referendum. Dan moet 50Plus maar liefst 300.000 handtekeningen verzamelen om werkelijk tot een referendum over de ‘aflosboete’ te komen.

‘Intrekkingswet’

Tegelijkertijd is Kasja Ollongren, D66-minister van Binnenlandse Zaken, drukdoende het raadgevend referendum af te schaffen. Hoewel dit eerder alleen de DDR is gelukt – in 1949 werd de mogelijkheid voor referenda in de grondwet opgenomen, en in 1968 (stilletjes) afgeschaft. Toch lijkt Ollongren vooralsnog succes te boeken. De coalitie steunt haar initiatief, wat de debatten en stemmingen over de ‘intrekkingswet’ meer tot een formaliteit maken. Toch duurt het nog wel een aantal maanden voordat het raadgevend referendum definitief kan worden afgeschaft. Dit geeft Krol de ruimte om er nog één keer effectief gebruik van te maken. Tenminste, als het hem lukt om het minimale aantal handtekeningen te verzamelen.  Daar zal meer voor nodig zijn dan een bezoekje aan de Seniorenbeurs.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beding ter voorkoming van het wegneemrecht

Door het beding ter voorkoming van het wegneemrecht heeft de hypotheekgever niet het recht om verbeteringen die na de datum van de hypotheekakte zijn aangebracht weg te nemen. Dit beding …