Een huis gekocht in 2018? Tips voor je belastingaangifte

13 maart 2019

Waar we begin maart een paar veranderingen in de belastingaangifte voor je op een rijtje zetten, maken we deze week een lijstje van belastingvoordeeltjes voor diegenen die in 2018 huiseigenaar zijn geworden.

Dat scheelt

Een huis kopen brengt een heleboel kosten met zich mee, maar levert bij het doen van belastingaangifte óók het nodige voordeel op. Wees je als huizenkoper hiervan bewust en zorg dat je geen aftrekposten over het hoofd ziet, dat kan zo honderden euro’s schelen. Maar welke kosten koper mag je precies aftrekken?

Lijstje aftrekposten

Hier een compleet overzicht van de (mogelijk) gemaakte kosten waar belastingvoordeel op valt te behalen:

– Notariskosten en de kosten met betrekking tot de kadastrale rechten (voor de hypotheekakte)
– Taxatiekosten
– Oversluitkosten en/of boeterente
– Kosten voor aanvraag NHG
– Bouwrente (na voorlopige koopovereenkomst bij een nieuw te bouwen woning)
– Kosten van een verbouwings- of nieuwbouwdepot
Advieskosten bij het afsluiten van de hypotheek

Het ligt er natuurlijk aan in welke belastingschijf je zit, maar je krijgt sowieso een flink percentage van deze gemaakte kosten terug, het leidt tot een belastingvoordeel die in de duizenden euro’s loopt.

Hypotheekrenteaftrek

Geen huis ver- of gekocht in 2018 maar wel woningeigenaar? Dan mag je natuurlijk nog gewoon de hypotheekrenteaftrek. Dit jaar kun je (met een inkomen van €68.500) nog maar 49,5% van de rente aftrekken bij de belastingaangifte, tegenover het eerdere 50%. Daar staat iets tegenover: het eigenwoningforfait (bijtelling op bezit eigen huis) is gedaald met 0,05%, wat dus alsnog een meevaller ten opzichte van vorig jaar kan zijn. 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Constructie all risk

De constructie all-risk is een verzekering die dekking biedt tegen verlies en/of materiële schade die is ontstaan tijdens de uitvoering van een bouwproject voor alle betrokken partijen.