3 veranderingen in de belastingaangifte

4 maart 2019

Het is maart, dat betekent: aan de slag met de belastingaangifte over het voorgaande jaar! Er zijn een paar opvallende wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, die tot extra voordeel kunnen leiden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

1. Geen belastingrente meer, mits je op tijd aangifte doet

Als je je (correcte) belastingaangifte vóór 1 april instuurt, krijg je vóór 1 juli definitief bericht van de Belastingdienst. Dan wordt duidelijk of je geld terugkrijgt of moet bijbetalen. Eerder kon het zijn dat je pas ná 1 juli bericht van de fiscus kreeg. Dit betekende dat je, als je moest bijbetalen, daar ook nog eens 4% belastingrente over betaalde. Deze rente wordt niet meer gerekend als je in ieder geval vóór 1 mei belastingaangifte doet.

2. Meer onbelast sparen

Dit is vast niemand ontgaan, maar de drempel voor onbelast vermogen is met €5.000 gestegen naar €30.000 voor eenpersoonshuishoudens. Dit betekent dat je een flink bedrag kan sparen zonder dat er belasting over hoeft te worden afgedragen. Voor stellen is de vrijstelling zelfs €60.000. Al je eigen vermogen boven deze grens werd voorheen belast met 1,2% rente, maar is nu vervangen door een drieschijven-systeem, je betaalt tussen de 0,6% en 1,6% over je extra spaargeld. Hoe meer eigen bezit je hebt, hoe meer belasting je betaalt.

3. Minder aftrek hypotheekrente

Op het eerste gezicht is dit niet direct een voordeel. Huiseigenaren (met een inkomen van €68.500) kunnen nog maar 49,5% van de hypotheekrente aftrekken bij de belastingaangifte, terwijl dit eerder 50% was. Toch staat daar iets tegenover: het eigenwoningforfait (bijtelling op bezit eigen huis) is gedaald met 0,05%, wat dus alsnog een meevaller ten opzichte van vorig jaar kan zijn.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Maatschappelijk gebonden eigendom

Maatschappelijk gebonden eigendom is een vorm van eigen woningbezit in de sociale sector, waarbij de woningcorporatie verantwoordelijk is voor groot onderhoud en de bewoner eigenaar is. Deze is echter gebonden …