DNB waarschuwt voor problemen met aflossingsvrije hypotheek

12 oktober 2017

Al eerder deed De Nederlandsche Bank een dringende oproep aan de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. Wie nu niet aflost, zit later met de gebakken peren. Of, zoals ze het zelf formuleren: ‘moet nadenken over het prijskaartje later’. Tijdens hun halfjaarlijkse risico-analyse deze week riepen ze banken op om huizenbezitters hiermee te helpen.

‘Aflossingsvrij’ is niet aflossingsvrij

Meer dan de helft van de hypotheken zijn leningen waar niet regulier op wordt afgelost. Uiteindelijk kan dit tot problemen leiden, omdat er vaak onvoldoende is gespaard om de hypotheek af te betalen. Eigenlijk bestaat de aflossingsvrije hypotheek niet, zo verwoordt DNB. Een hypotheek is ‘aflossingsvrij’ tot aan het einde van de looptijd, dan moet er alsnog betaald worden.

Hypotheekcontract omzetten

Tussen 2035 en 2038 loopt 700.000 van de ‘aflossingsvrije’ hypotheken af, dat zou nog wel eens voor wat fricties kunnen zorgen. Tegen die tijd bestaat er geen hypotheekrenteaftrek meer, dus is oversluiten ook geen voor de hand liggende optie. Toch ziet DNB-president, Klaas Knot, het niet heel somber in. Het einde van de voornoemde hypotheekcontracten is nog ver weg, dus er is nog voldoende tijd om extra af te lossen (nu met de lage rentelasten) of hun aflossingsvrije lening om te zetten in een lening mét aflossing.

Actief stimuleren

Ook al ziet DNB nog geen directe grote verliezen voor banken als de hypotheekschuld niet betaald kan worden, toch moet de financiële sector actief stimuleren tot leningen met aflossing. Sinds 2013 is er al geen renteaftrek meer mogelijk over nieuw af te sluiten aflossingsvrije hypotheken, waardoor ze minder populair zijn geworden. Renteaftrek is nog wel steeds mogelijk bij de aflossingsvrije hypotheken van vóór 2013, waardoor klanten die doorstromen op de huizenmarkt vaak hun ‘oude’ lening meenemen.

DNB hoopt – samen met de Nederlandse hypotheekverstrekkers – de onwetende huiseigenaar met een aflossingsvrije hypotheek te bereiken en te motiveren nu te handelen, om financiële problemen later te voorkomen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Bruto inkomen

Het bruto inkomen is het inkomen voor aftrek van belastingen en premies zonder overhevelingstoeslag. Op basis van dit inkomen wordt bekeken wat uw maximale mogelijkheden zijn voor een hypotheek.