De woningverkoop daalt

20 maart 2018

Hoewel we eerder berichtten dat er in februari een stormloop was op hypotheken, werden er juist minder woningen verkocht, zo maakte het Kadaster recent bekend. Maar liefst 9,1% minder dan in dezelfde maand in 2017. Waar ligt dit aan?

Vergeleken met januari

Het Kadaster registreerde in de voorgaande maand 16.094 verkochte huizen. Vergeleken met januari is dit getal nog helemaal niet zo slecht, toen werden er zelfs 0,4% minder woningen verkocht, namelijk 16.035. De daling ten opzichte van vorig jaar is merkbaar onder alle woningtypen en bijna in het gehele land. Er zijn een paar uitschieters.

Woningtypen & provincies

Alleen in Drenthe nam de woningverkoop toe ten opzichte van vorig jaar, met 1,2%. Daar tegenover staat Utrecht, in deze provincie daalde de verkoop het hardst, met maar liefst 12,8%. Vergeleken met januari  2018 zijn er geen grote verrassingen. De grootste stijging in woningverkoop lag in Friesland (met 11,4%) en de grootste daling in Noord-Holland (met 6,7%). Wat de woningtypen betreft: de grootste daling ten opzichte van vorig jaar was merkbaar onder de 2-onder-1-kap huizen (16,9%) en de minste daling onder hoekwoningen (3,9%).

 

Aanbod te schaars

Het lijkt overduidelijk: de woningmarkt zit op slot. Het aanbod wordt steeds schaarser, er worden te weinig nieuwe woningen gebouwd en alleen maar in het dure segment worden nog goede zaken gedaan, zo was duidelijk zichtbaar in de hypotheekaanvragen van februari. Tot slot dit: het grote verschil in het aantal hypotheekaanvragen en daadwerkelijk verkochte huizen in de februarimaand zit ‘m onder andere in het ogenblik van meten. Het moment van eigendomsoverdracht, dat de koper eigenaar wordt van de woning, ligt veel verder in het kooptraject dan de hypotheekaanvraag.

 

 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Unit-linked verzekering

Bij een unit-linked verzekering heeft de verzekeringnemer de mogelijkheid om in aandelen of fracties van meerdere beleggingsinstellingen te beleggen of om gedurende de looptijd te switchen van de ene naar …