Concurrentie neemt toe op hypotheekmarkt

12 september 2017

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een hypotheek af te sluiten bij een verzekeraar in plaats van bij een bank. Hierdoor is het marktaandeel van de drie grootste banken (Rabobank, ABN Amro en ING) teruggelopen tot 50 procent. In 2011 lag dit percentage nog rond de 70 procent.

Groeiend marktaandeel verzekeringsconcerns

Recent publiceerde adviesbureau IG&H hun hypotheekupdate van het tweede kwartaal van 2017. Een van de opvallendste ontwikkelingen die zij opmerkten, was het groeiende marktaandeel van verzekeringsconcerns in hypotheken. Ze hebben het laatste kwartaal ongeveer 3 procent meer marktaandeel dan het kwartaal hiervoor. Wat maakt het lenen van een verzekering zo populair?

Lange rentevaste periode

Een relatief groot aantal starters kiest voor een lening bij een verzekeringsmaatschappij in plaats van een bank. Dit heeft vooral te maken met de gunstige hypotheekrentetarieven voor een lange rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Natuurlijk leggen kopers – en met name starters – de rente steeds langer vast in verband met de historisch lage hypotheekrente.

Gekte op de woningmarkt

De huizenmarkt is oververhit, en huizenkopers steken zich steeds dieper in de schulden om een huis te kunnen kopen. Er zijn in dit tweede kwartaal 17 procent meer hypotheken afgesloten dan in deze periode vorig jaar. De gekte op de woningmarkt zorgt ervoor dat banken steeds meer moeite moeten doen om aantrekkelijk genoeg te blijven voor mogelijke klanten. Ze hebben te concurreren tegen een steeds grotere groep verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse banken.

Snel, sneller, snelst!

Om zich te onderscheiden van de concurrentie, onderscheiden hypotheekverstrekkers (en dus ook  banken) zich nu op een andere manier: door snelheid. Zo maakt bijvoorbeeld de Rabobank sinds een tijdje reclame met de slogan ‘hypotheek in een week’. Dit komt goed uit voor klanten die het liefst nog vóór 2018 (dan gaat de maximale hypotheek met een procent omlaag) een hypotheek afsluiten.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Financieringskosten

Financieringskosten zijn alle kosten die ontstaan in verband met het afsluiten van een hypotheek, zoals taxatiekosten, notariskosten (hypotheekakte), kosten NHG en de (hypotheek)advieskosten.