Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Concurrentie neemt toe op hypotheekmarkt

Concurrentie neemt toe op hypotheekmarkt
12 september 2017

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om een hypotheek af te sluiten bij een verzekeraar in plaats van bij een bank. Hierdoor is het marktaandeel van de drie grootste banken (Rabobank, ABN Amro en ING) teruggelopen tot 50 procent. In 2011 lag dit percentage nog rond de 70 procent.

Groeiend marktaandeel verzekeringsconcerns

Recent publiceerde adviesbureau IG&H hun hypotheekupdate van het tweede kwartaal van 2017. Een van de opvallendste ontwikkelingen die zij opmerkten, was het groeiende marktaandeel van verzekeringsconcerns in hypotheken. Ze hebben het laatste kwartaal ongeveer 3 procent meer marktaandeel dan het kwartaal hiervoor. Wat maakt het lenen van een verzekering zo populair?

Lange rentevaste periode

Een relatief groot aantal starters kiest voor een lening bij een verzekeringsmaatschappij in plaats van een bank. Dit heeft vooral te maken met de gunstige hypotheekrentetarieven voor een lange rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Natuurlijk leggen kopers – en met name starters – de rente steeds langer vast in verband met de historisch lage hypotheekrente.

Gekte op de woningmarkt

De huizenmarkt is oververhit, en huizenkopers steken zich steeds dieper in de schulden om een huis te kunnen kopen. Er zijn in dit tweede kwartaal 17 procent meer hypotheken afgesloten dan in deze periode vorig jaar. De gekte op de woningmarkt zorgt ervoor dat banken steeds meer moeite moeten doen om aantrekkelijk genoeg te blijven voor mogelijke klanten. Ze hebben te concurreren tegen een steeds grotere groep verzekeraars, pensioenfondsen en buitenlandse banken.

Snel, sneller, snelst!

Om zich te onderscheiden van de concurrentie, onderscheiden hypotheekverstrekkers (en dus ook  banken) zich nu op een andere manier: door snelheid. Zo maakt bijvoorbeeld de Rabobank sinds een tijdje reclame met de slogan ‘hypotheek in een week’. Dit komt goed uit voor klanten die het liefst nog vóór 2018 (dan gaat de maximale hypotheek met een procent omlaag) een hypotheek afsluiten.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Woningmarkt start 2014 veelbelovend
Hypotheekmarges terug op niveau

HOUTEN – Vorige week presenteerde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de langverwachte resultaten van het onderzoek naar de hypotheekmarkt. De belangrijkste uitkomst luidt dat de hypotheekmarges weer op hetzelfde niveau zijn … lees meer

Rol Vereniging van Eigenaars wordt belangrijker
Tijdelijk verhuren woning wel mogelijk
Prijsstijging koopwoningen vlakt iets af
Geldverstrekker minder soepel

HOUTEN – Geldverstrekkers maken minder snel uitzonderingen bij het verstrekken van hypotheken. De gedragscode onder geldverstrekkers bepaalt dat een huiseigenaar maximaal tot 5 keer het bruto jaarinkomen mag lenen. De … lees meer

Over hypotheken

Verificatievergadering

Een vergadering bij een faillissement heet een verificatievergadering. Gedurende deze vergadering wordt de definitieve verdeling van de vorderingen op de boedel tussen de schuldeisers vastgesteld.