BKR-registratie maakt hypotheek afsluiten (bijna) onmogelijk

16 april 2018

In een zaak die een consument aanspande tegen het incassobureau Vesting Finance gaf de rechter de vrouw in kwestie gelijk: de negatieve kredietregistratie bij het BKR, als gevolg van een de (inmiddels betaalde) schuld bij VF schiet haar doel in dit geval voorbij en is niet proportioneel. Wat doet de BKR zelf met dit soort uitspraken?

Ongunstige voorwaarden

De consument had een te laat (maar inmiddels al lang) betaalde schuld van €317,63 bij Neckermann, die was overgenomen door VF, en kon daarom geen hypotheek afsluiten bij de Rabobank. De Utrechtse rechtbank beoordeelde de zaak en meent dat mensen met een negatieve BKR-registratie niet, of tenminste heel moeilijk een hypotheek krijgen bij een bank. Volgens de rechter is het zelfs algemeen bekend dat je met een dergelijke registratie alleen een lening kan afsluiten tegen heel ongunstige voorwaarden.

Wel of geen uitsluiting?

Het Bureau Krediet Registratie zelf is ervan overtuigd dat een negatieve registratie een hypotheek niet in de weg hoeft te staan. Ze menen op basis van onderzoek zelfs dat het gewoon mogelijk is een hypotheek met NHG te krijgen, een groot deel van de kredietverstrekkers sluiten mensen met een negatieve BKR-registratie niet uit. Toch spreekt de praktijk dit vaak tegen. Tientallen zaken werden er alleen al afgelopen jaar gevoerd tegen kredietverstrekkers om de negatieve registratie te laten verwijderen.

Vijf jaar te lang

Volgens de Utrechtse rechtbank – en vele andere rechters die over dit soort zaken oordeelden – weegt het handhaven van de registraties niet op tegen de negatieve impact die het heeft op de individuele consument. Al langer ligt de BKR onder vuur, zo hielden ze zich niet aan de Wet persoonsgegevens én vindt men een negatieve registratie voor een periode van vijf jaar überhaupt te lang.

Inkijkje in eigen schuldnotering

Het BKR wil zelf voorlopig in ieder geval niet de termijn aanpassen van de negatieve registratie. Wel hopen ze de consument op een andere manier tegemoet te komen: vanaf 25 mei kun je als consument gratis je eigen schuldnotering inzien. Dit om verrassingen bij de hypotheekaanvraag te voorkomen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is een verzekering die voorziet in rechtshulp bij juridische zaken omtrent onder andere wonen, consumeren, arbeid en vermogen.