BKR-registratie gratis in te zien

29 mei 2018

Recent ging de nieuwe Europese privacywet in. De nieuwe wet heeft zo z’n  voor- en nadelen, zo heb je zelf vast al ontdekt. Een bijzonder voordeel is dat je – met het ingaan van deze nieuwe wet – gratis één keer per jaar je geregistreerde schulden bij het BKR kan inzien. Dit kostte eerder geld.

Positief of negatief

Voor deze gratis inzage moet je wel flink wat geduld hebben, je vult een formulier in en stuurt die (samen met een kopie van je identiteitsbewijs) op naar het Bureau Krediet Registratie. Binnen een maand krijg je dan een overzicht thuisgestuurd. Een registratie krijg je al bij een lening van €250. Dit kan een positieve registratie zijn, als je op tijd betaalt, of een negatieve, als je een betalingsachterstand van tenminste vijf maanden hebt.

Abonnee van het BKR

Wie sneller op de hoogte wil zijn van zijn schuldpositie, moet alsnog geld betalen. Je kunt een abonnement van €4,95, €7,50 of €12,50 per jaar nemen, dan krijg je binnen 1 tot 3 werkdagen reactie én kun je vaker dan eens per jaar je BKR-registratie checken. Waarom zou je je registratie willen checken? Omdat het onder andere flink in de weg kan staan bij het afsluiten van een hypotheek. Heb je een negatieve registratie, dan zit je daar voor vijf jaar aan vast.

Wel of geen uitsluiting?

Het Bureau Krediet Registratie zelf is ervan overtuigd dat een negatieve registratie een hypotheek niet in de weg hoeft te staan. Ze menen op basis van onderzoek zelfs dat het gewoon mogelijk is een hypotheek met NHG te krijgen, een groot deel van de kredietverstrekkers sluiten mensen met een negatieve BKR-registratie niet uit. Toch spreekt de praktijk dit vaak tegen. Tientallen zaken werden er alleen al afgelopen jaar gevoerd tegen kredietverstrekkers om de negatieve registratie te laten verwijderen.

Vijf jaar te lang

Volgens de Utrechtse rechtbank – en vele andere rechters die over dit soort zaken oordeelden – weegt het handhaven van de registraties niet op tegen de negatieve impact die het heeft op de individuele consument. Al langer ligt de BKR onder vuur, zo hielden ze zich niet aan de Wet persoonsgegevens én vindt men een negatieve registratie voor een periode van vijf jaar überhaupt te lang.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verklaring van erfrecht

Aan de hand van een verklaring van erfrecht wordt een nalatenschap verdeeld. De verklaring van erfrecht wordt door de notaris afgegeven.