Betalingsproblemen door hoge maandlasten? Bespaar met oversluiten

14 december 2015

Te hoge vaste lasten zijn steeds vaker de oorzaak van betalingsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Maar liefst 27 procent van de Nederlanders heeft betalingsachterstanden door te hoge vaste lasten; drie jaar geleden was dat nog 15 procent. De hypotheek oversluiten kan een oplossing zijn om geld over te houden en schulden te voorkomen.  

Twee op de vijf huishoudens loopt achter met zijn betalingen. En een op de vijf huishoudens heeft zulke ernstige achterstanden waardoor er betalingsproblemen zijn. Als voornaamste oorzaak worden hoge vaste lasten, zoals de hypotheek, huur en zorgverzekering, genoemd. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk 2015’ dat Nibud op 7 december publiceerde.

 

Voorwaarden en hypotheekrente

Uit het onderzoek van Nibud, blijkt dat het overgrote deel van de Nederlanders zich goed verdiept in de voorwaarden van hypotheekaanbieders en de actuele hypotheekrente. In de praktijk blijkt echter dat veel Nederlanders zich bij de aankoop van een huis goed verdiepen in het afsluiten van een hypotheek, maar gedurende de looptijd hun hypotheek niet meer onder de loep nemen. Dit terwijl de hypotheek oversluiten juist veel voordeel kan opleveren.  

 

Hypotheek oversluiten

Als uw huidige hypotheekrente bijvoorbeeld hoger dan 4,5 procent is of als u aan het eind van uw rentevaste periode zit, kan oversluiten voordelig zijn. Voor oversluiten moet vaak een boete worden betaald, maar in veel gevallen is dat bedrag snel terug te verdienen. De hypotheekadviseur kan dat voor u berekenen.

Is oversluiten voor u voordelig? Check het hier. Heeft u schulden? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Intentieverklaring

Wat is een intentieverklaring? Dit is een verklaring waarin de werkgever aangeeft de werknemer, die op dat moment nog geen vast contract heeft, bij gelijkblijvend functioneren in vaste dienst te …