‘Beschikking renteaftrekstand’ oplossing voor complexe hypotheekregels?

23 april 2018

Een hypotheek is ‘complex financieel product’, met de nadruk op het eerste woord. Inmiddels zijn de regels rond hypotheken en hypotheekrenteaftrek zo ingewikkeld geworden, dat de overheid zelf het nauwelijks meer ontrafelen kan. Vereniging Eigen Huis heeft een idee hoe het simpeler kan.

Complexe fiscale regels

De VEH maakt zich zorgen over de steeds ingewikkelder fiscale regels rond de eigen woning, een geluid dat de laatste tijd vaker opklinkt. Het is voor een hypotheekadviseur steeds complexer om klanten van passend advies te voorzien. De vereniging vindt dat er op korte termijn oplossingen moeten komen voor dit probleem, en draagt er zelf één aan in een brief aan Staatssecretaris Snel.

Hypotheekrenteaftrek

Huizen zijn verkocht – mét of zonder overwaarde, kopers zijn gescheiden en opnieuw getrouwd, hebben afgelost, een tijdje in een huurhuis gewoond,  een nieuw huis gekocht met een andere partner, noem het maar op. Hierdoor valt voor een hypotheekadviseur bijna niet meer te achterhalen op hoeveel jaar hypotheekaftrek – en op welk bedrag – de consument nog recht heeft. Daar komen ook nog fiscale wijzigingen bij als de bijleenregeling, de verplichte aflossing (sinds 2013) en de afschaffing van Wet Hillen.

Beschikking renteaftrekstand

Wat de hypotheekadviseur dus nodig heeft, is precieze kennis van hoeveel jaar en voor welk bedrag de klant renteaftrek heeft gekregen. De enige instantie die volledig inzicht in het fiscale verleden van de klant heeft, is de Belastingdienst. Door middel van een beschikking zouden ze de adviseur (en consument) de nodige informatie kunnen verstrekken en daarmee meer fiscale zekerheid kunnen bieden.

‘… makkelijker wel!’

In de brief die Vereniging Eigen Huis naar Snel heeft gestuurd, maant ze de overheid om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst helpt bij het bepalen van de fiscale situatie. Eerder heeft de Raad van State hier ook al toe opgeroepen. Zodat de Belastingdienst z’n aloude slogan ook op dit terrein kan inzetten: ‘Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel!’

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? Deze verzekering zorgt ervoor dat bij overlijden van de verzekerde een bepaalde som geld wordt uitgekeerd. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met een hypotheek afgesloten. Met …