Banken duperen huiseigenaren

25 februari 2009

HOUTEN – Banken doen vaak een veel te hoog rentevoorstel aan hun klanten bij de renteherziening van de hypotheek. Dat er over dit rentevoorstel gediscussieerd kan worden, beseffen veel mensen niet. Hierdoor worden zij dus gedupeerd door de bank, omdat ze het voorgestelde hoge rentetarief gewoon accepteren. Vervolgens steekt de bank de hogere marge van de trouwe klant gewoon in eigen zak.

Vaak doen banken bestaande klanten een minder aantrekkelijk rentevoorstel dan ze aan nieuwe klanten doen. Hier hebben de banken verschillende redenen voor. Meestal krijgen nieuwe klanten korting op de rente, omdat zij als belangrijker worden gezien voor geldverstrekkers. Die korting kan wel oplopen tot 0,65 procent. Veel bestaande klanten kijken niet verder dan het rentevoorstel dat zij hebben gekregen en betalen daardoor eigenlijk een te hoge rente.

Daarnaast worden de goedkopere hypotheekvarianten die in de afgelopen jaren zijn ontwikkeld, niet aan de bestaande klanten aangeboden bij een verlenging. Banken kijken meestal ook niet naar de gestegen waarde van het huis en doen een rentevoorstel op basis van de hoge lening ten opzichte van de waarde van het huis, terwijl dit niet meer hetzelfde is. Wanneer de woning in waarde is gestegen, kan er namelijk een lagere rente worden gerekend.

Wij raden u als consument aan om niet zomaar het rentevoorstel van de eigen geldverstrekker te accepteren. Vergelijk dit aanbod eerst met het tarief voor nieuwe klanten, zo wordt het verschil duidelijk. Het is ook handig om het rentevoorstel te vergelijken met de tarieven van andere geldverstrekkers.

Probeer op basis van deze gegevens te onderhandelen met uw eigen geldverstrekker met behulp van een erkend hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kent namelijk de rentetarieven van verschillende banken en onderhandelt met de geldverstrekker om u als klant zo voordelig mogelijk uit te laten zijn. Hierbij wordt ook bekeken of het mogelijk voordeliger is om een hypotheek over te sluiten.

Heeft u ook een rentevoorstel gekregen waar u het niet mee eens bent of loopt uw rentevastperiode binnenkort af?

Neem dan nu contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan, zodat één van onze hypotheekadviseurs u verder kan helpen!

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Premiedepot

Een premiedepot is een geblokkeerde rekening van waaruit automatisch premies worden gestort, bijvoorbeeld ten behoeve van de meeverbonden levensverzekering van een spaarhypotheek of een beleggingshypotheek.