Amsterdamse huizenprijs daalt

17 oktober 2017

In de stad waar het duurste huis van Nederland te koop staat (een penthouse aan De Dam) en waar een garagebox evenveel kost als een vrijstaand huisje in Friesland, is iets opmerkelijks aan de hand: de huizenprijzen zijn aan het dalen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Top van de huizenmarkt bereikt?

De woningprijzen zijn in het derde kwartaal een half procent gedaald vergeleken met het kwartaal daarvoor. Voor tussenwoningen geldt dat de prijs zelfs met 7% daalde. Is de top van de markt bereikt? Wellicht. Maar misschien is dit ook maar iets tijdelijks. Het tekort aan woningen is nog steeds tamelijk groot, er wordt niet genoeg bijgebouwd en de trek naar de stad nog niet voorbij. Vanaf 2013 stijgen de prijzen op de Amsterdamse huizenmarkt met zo’n 25% per jaar. Of 2017 daar een uitzondering op gaat zijn is nog niet te zeggen.

Niet meer betaalbaar

De lichte prijsdaling heeft waarschijnlijk wel te maken met het feit dat de huidige prijzen voor veel mensen niet meer betaalbaar zijn. Een Amsterdamse woning werd afgelopen kwartaal voor gemiddeld €378.000 verkocht. Veel consumenten gaan de biedingsstrijd al niet meer aan, maar kiezen voor een huis in de omgeving van de hoofdstad. Natuurlijk kan de prijsdaling ook nog gedeeltelijk liggen aan het huizenaanbod van afgelopen kwartaal.

Voorloper rest van Nederland

Voor de oververhitte huizenmarkt in de hoofdstad zou het gezond zijn als de prijzen verder dalen en het aanbod verder toeneemt. Nu moeten kopers vaak zo overhaast beslissen en een roekeloos bod doen, dat 79% van de kopers boven de vraagprijs uitkomt. Doorgaans loopt de Amsterdamse woningmarkt voor op de rest van Nederland. Hopelijk gaan we binnenkort dus in de rest van het land ook iets merken van een daling in de huizenprijzen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Afkoopwaarde

De afkoopwaarde is het bedrag dat wordt uitgekeerd bij voortijdige beëindiging van een levensverzekering. Dit is de tot dat moment opgebouwde waarde van de levensverzekering eventueel verminderd met kosten.