Aflossen, verlengen of..? Wat te doen vlak voor het pensioen?

30 januari 2019

Je bent zestiger met hypotheek, hebt de pensioenleeftijd bijna bereikt en staat voor een dilemma: moet ik mijn hypotheek proberen compleet af te lossen of investeer ik in andere zaken? Banken zijn unaniem: los af! Maar verschillende experts zijn niet dezelfde mening toegedaan.

Geen renterisico

Vaak kiezen zestigers ervoor om hun hypotheek te verlengen en de rente zo lang mogelijk, dus voor 20 of 30 jaar vast te zetten. Dit betekent geen naar renterisico en de verzekering dat je tot in hoge ouderdom in je huidige woning kan blijven. Dan is het wel handig om – vooral als je een aflossingsvrije hypotheek hebt op het moment – wat extra af te lossen, met name het deel dat boven de helft van de woningwaarde zit.

Persoonlijke situatie

Je hele hypotheek aflossen is natuurlijk een mogelijkheid, maar vaak niet per se nodig. Geld dat je aflost op je hypotheek kun je tenslotte niet meer ergens anders voor gebruiken. Wellicht wil je eerder stoppen met werken, kleiner gaan wonen of gaan huren of is het verstandiger om je geld te beleggen dan om je lening helemaal af te lossen. Dat hangt dus helemaal van je persoonlijke situatie af.

Verbouwen

In de Telegraaf wordt door een expert nog gewezen op een andere mogelijkheid dan aflossen, verlengen of beleggen: zet je spaargeld in om het huis te verbouwen. Vergroen de woning waar mogelijk, dat zorgt voor meer comfort, lagere lasten én maakt het huis aantrekkelijk voor een volgende koper.

Opmerkelijk is dat er vooral bij de koop van de eerste woning financieel advies wordt ingewonnen, terwijl het juist ook heel slim is om rond de pensioenleeftijd met een hypotheekadviseur om tafel te gaan en je financiële toekomst in kaart te brengen. Onze experts gaan graag in gesprek!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Annuïteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek? Bij een annuïteitenhypotheek los je gedurende de looptijd van de hypotheek maandelijks een vast bedrag af. Het vaste bedrag dat je maandelijks kwijt bent aan de …