Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Aflossen of sparen, wat is het voordeligst?

Aflossen of sparen, wat is het voordeligst?
5 oktober 2017

De collectieve hypotheekschuld van Nederland ligt zo rond de 638 miljard. Dit betekent dat er gemiddeld €162.000 geleend wordt per huishouden. Dit is een van de grootste verzamelde schulden ter wereld. Snel en veel aflossen lijkt in dit geval de meest wenselijke optie, maar is het ook de béste?

Richtlijnen

Een eenvoudig antwoord bestaat er niet op de titelvraag. Of meer nog: niet een eenduidig antwoord. Iedere situatie is verschillend, en voor sommige huizenbezitters zal het beter zijn om grote bedragen in een keer af te lossen, voor anderen juist weer niet. Een aantal richtlijnen zijn handig om in ieder geval in de gaten te houden.

Wanneer is aflossen een goed idee?

Als de hypotheekrente in verhouding tot de spaarrente erg hoog ligt, is het in de meeste gevallen een goed idee om flink af te lossen. Daarnaast is het in veel gevallen handig om veel en snel af te lossen als je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt. Dit door de risico-opslag die nog extra betaald moet worden over de nominale hypotheekrente. Door af te lossen, daalt de verhouding tussen de marktwaarde van de woning en de schuld. Hierdoor kom je in een lagere opslagcategorie en dalen je maandelijkse lasten.

Wanneer is sparen een goed idee?

Als je hypotheekrente laag ligt, is sparen in veel gevallen een beter idee. Dit omdat je meer belasting moet gaan betalen (er is geen sprake meer van hypotheekrenteaftrek), maar ook omdat je het geld dat je aflost echt ‘kwijt’ bent. Stel, je hebt nog geld nodig, dan betaal je voor een consumentenkrediet een veel hogere rente die ook nog eens niet aftrekbaar is. Daarnaast: als je ooit naar een duurder huis verhuist, moet je de overwaarde op je huidige huis compleet gebruiken om een nieuw huis aan te kopen. Doe je dat niet, mag je de rente van de nieuwe hypotheek niet volledig aftrekken.

Wat is het voordeligst?

Dit zijn een paar losse, handige feiten, die in veel gevallen niet klakkeloos toe te passen zijn op een individuele situatie. Onze hypotheekadviseurs denken graag mee over wat in uw geval het voordeligst is om te doen. Aflossen? Sparen? Of zelfs oversluiten? Neem voor advies contact op met één van onze specialisten.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Meerderheid Kamer tegen inperking NHG
NieuwbouwCentraal – Maak kennis met je nieuwe buren!
Meer flexwerkers in aanmerking voor hypotheek

Steeds meer flexwerkers kunnen vanaf 1 januari via hun uitzend- of detacheringsbureau een Perspectiefverklaring aanvragen. Met deze verklaring komen zij ook zonder vast arbeidscontract mogelijk in aanmerking voor een hypotheek … lees meer

Hypotheekrenteaftrek voor dure woningen blijft
Spaarklanten vertrekken bij ABN Amro

UTRECHT – Tienduizenden particuliere rekeninghouders en ondernemers brachten de afgelopen vier maanden hun spaargeld onder bij de Rabobank. Per dag worden zo'n vijfhonderd spaarrekeningen geopend bij de Rabobank, grotendeels afkomstig … lees meer

Voor het eerst stijgt WOZ-waarde woningen niet
Over hypotheken

Persoonlijk inkomen

Persoonlijk inkomen omvat de volgende bestanddelen van het bruto-inkomen van een persoon: inkomen uit arbeid, inkomen uit eigen onderneming, uitkering inkomensverzekeringen en uitkering sociale voorzieningen (m.u.v. kinderbijslag). Bij gehuwden wordt …