Aantal hypotheekaanvragen stijgt

16 juli 2018

Hoewel starters nauwelijks meer een plekje op de huizenmarkt weten te veroveren, is het aantal hypotheekaanvragen het laatste kwartaal gestegen, zo blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk. Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal kopers van een eerste huis met maar liefst 9,2%, terwijl de aanvraag van hypotheken steeg met 5,2%.

Oversluiten

Waar komt de groei van de hypotheekaanvragen precies vandaan? Veel mensen willen nog profiteren van de historisch lage rente en sluiten hun hypotheek over. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2017 steeg deze groep met maar liefst een derde. Daarnaast is er nog een kleine groei (van 2,8% t.o.v. vorig jaar) te zien in de groep doorstromers die bij hun verhuizing een nieuwe lening afsluiten.

12% duurder

De daling van het percentage starters dat zich een koophuis kan veroorloven, is zorgwekkend. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de prijsstijging in een groot gedeelte van het land. Zo zijn de huizen in de Randstad vergeleken met 2017 sowieso 12% duurder geworden. Er zijn enkele plekken waar starters dit kwartaal juist meer hypotheken aanvroegen, in het noorden en oosten van het land en in een aantal Zeeuwse gemeenten.

Oververhitting straalt uit

De woningmarkt was al oververhit in de grote steden, maar dat straalt nu steeds verder uit naar de (kleine) gemeenten in hun omgeving. Zo zien we bijvoorbeeld dat in het plaatsje Zoeterwoude 50% minder starters een huis kochten dan vorig jaar. Hoe de krapte op de woningmarkt zich verder zal ontwikkelen is nog maar de vraag, verschillende experts voorspellen in ieder geval dat de huizenprijzen de komende twee jaar alleen maar verder zullen stijgen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Roerende zaak

Roerende zaken zijn alle zaken die niet onroerend zijn. Deze zaken zijn verplaatsbaar.