3 tips voor de huiseigenaar met hypotheek

17 januari 2018

Hypotheekrente.nl is er niet alleen voor de koper die een passende lening wil afsluiten, maar juist ook voor de huiseigenaar die dit allemaal al voor elkaar heeft. Wat moet je sowieso in de gaten houden als woningbezitter met hypotheek? We verzamelden een paar tips:

1. Extra aflossen niet altijd een goed idee

Heb je een schuld bij iemand uitstaan, dan willen de meeste mensen die zo snel mogelijk weer vereffenen. Hetzelfde geldt bij velen voor een hypotheek: heb je de mogelijkheid om extra af te lossen, dan doe je dat. Hoewel dat inderdaad vaak een goede beslissing is – je maandlasten worden lager en je bent minder kwetsbaar bij mogelijke waardedalingen – zijn er ook nadelen. Zo stijgt de overwaarde, wat ongunstig kan uitpakken bij verhuizing door de bijleenregeling. Ook moet je je er altijd bewust van zijn dat geld dat je extra aflost, niet zomaar meer terug kunt halen. Beter een flinke buffer dan te weinig budget voor onvoorziene uitgaven.

2. Reken je niet al te rijk met een flinke overwaarde

Veel woningen hebben tegenwoordig door de oververhitte huizenmarkt een aantrekkelijke overwaarde. Maar dit bedrag valt eigenlijk niet te verzilveren. Dat komt doordat een eventuele nieuwe woning vaak ook in prijs is gestegen, waardoor er van de overwaarde weinig overblijft. De beste manier om toch te verzilveren is verhuizen naar een goedkopere woning. Dan krijg je wel te maken met de eerder genoemde bijleenregeling, die eist dat bij een verhuizing van het ene naar het andere koophuis in drie jaar, de overwaarde volledig in het nieuwe huis wordt gestoken. Anders is de hypotheekrente van dat bedrag niet aftrekbaar.

3. Loopt je rentevaste periode af? Stem niet zomaar in met renteherziening

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar hoe leden reageren op een renteherziening van hun hypotheekverstrekker. 90% accepteert deze herziening gewoon, zonder te kijken naar het aanbod bij andere banken, en laat daarmee honderden euro’s liggen. Overstappen kan vooral lucratief zijn voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grote banken. Als ze dat niet doen, laten ze namelijk gemiddeld een lagere hypotheekrente van zo’n 0,3% liggen, over een rentevaste periode van 10 jaar.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Heffingsrente

Heffingsrente is rente die je moet betalen of die je krijgt over een uitstaand bedrag na een bepaalde datum. Dat gebeurt na 1 juli van het daaropvolgende jaar.