Huiseigenaren te laks met oversluiten hypotheek

Huiseigenaren te laks met oversluiten hypotheek
9 januari 2018

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar hoe leden reageren op een renteherziening van hun hypotheekverstrekker. 90% accepteert deze herziening gewoon, en laat daarmee honderden euro’s liggen.

Actief onderzoek

Het blijkt dat van de onderzochte groep 60% niet eens heeft overwogen om over te stappen naar een andere bank. Dit terwijl een groot deel waarschijnlijk goedkoper uit is bij een concurrent. Vereniging Eigen Huis roept huizenbezitters op om actief onderzoek te doen bij concurrerende aanbieders op een moment van renteherziening.

Klakkeloos instemmen

Sinds 2013 zijn hypotheekverstrekkers verplicht om drie maanden vóór het verstrijken van de rentevaste periode de klant te informeren over de naderende renteherziening. Waar dus 60% klakkeloos instemt met de wijziging, gaat de overige 40% nog wel op onderzoek uit. Op internet, of via een hypotheekadviseur. Helaas stapt uiteindelijk maar 20% van de mensen die overweegt over te stappen, daadwerkelijk over.

Hoeveel scheelt het?

Overstappen kan vooral lucratief zijn voor mensen met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grote banken. Als ze dat niet doen, laten ze namelijk gemiddeld een lagere hypotheekrente van zo’n 0,3% liggen, over een rentevaste periode van 10 jaar. Dit verschil kan worden verklaard door de nieuwkomers op de hypotheekmarkt, die stunten met lage(re) hypotheekrentes én door de toenemende renteopslagen die grote banken in rekening brengen bij een aflossingsvrije hypotheek.

Snel terugverdiend

Natuurlijk kost het overstappen naar een andere hypotheekverstrekker geld, maar dit bedrag wordt vaak snel terugverdiend door de lagere hypotheekrente. Loopt jouw rentevaste periode bijna af en twijfel je of je bij deze geldverstrekker moet blijven? Wij bieden je graag onafhankelijk advies!

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

SP komt met voorstel tegen verlagen LTV
BKR-registratie gratis in te zien
Prijsdaling bestaande koopwoningen iets minder sterk
Minder interesse in hypotheek

HOUTEN – Er wordt in Nederland duidelijk minder interesse getoond in nieuwe hypotheken. Sinds het begin van dit jaar is de omzet van nieuwe hypotheken sterk teruggelopen. Volgens de Nederlandsche … lees meer

Nu verbouwen om straks zelfstandig te wonen
Herstel woningmarkt zet door

HOUTEN – Het herstel van de woningmarkt zet door. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt dat er het afgelopen kwartaal zo’n 30.700 huizen zijn verkocht. Dit … lees meer

Over hypotheken

Verklaring van afstand

U kunt een verklaring van afstand opmaken voordat u een aannemer een voorstel laat doen. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat u vooralsnog niet met een ander zult onderhandelen en …