2017: recordaantal hypotheken afgesloten!

29 januari 2018

Waar we recent al meldden dat in het laatste kwartaal van 2017 de meeste huizen ooit zijn verkocht, is er weer een nieuw  – in deze context niet zo verrassend – record te melden. Het aantal hypotheekaanvragen is gestegen naar een nooit eerder behaald niveau.

Recordniveau

Recent kwam het Hypotheken Data Netwerk (HDN) met interessante cijfers naar buiten over 2017. Het blijkt dat het aantal hypotheekaanvragen gestegen is naar bijna 375.000, een recordniveau. Dit betekent een toename van zo’n 3,7% ten opzichte van 2016. Tegelijkertijd steeg het gemiddelde bedrag van een hypotheek óók met 3,7%, tot €237.000.

Meer ondernemers aan de hypotheek

Terwijl het hypotheekbedrag met de voornoemde 3,7% steeg, liepen de huizenprijzen met gemiddeld zo’n 6,8% op, waardoor de gemiddelde woningprijs in 2017 op €310.000 lag. Het HDN ontdekte verder dat er steeds meer ZZP’ers en ondernemers ook een hypotheek afsluiten. Één op de drie hypotheekaanvragen werd namelijk gedaan door deze groep. Zij lenen zelfs gemiddeld €30.000 meer dan de huizenbezitter in loondienst.

Aandeel starters daalt

Het HDM onderzocht natuurlijk ook nog de (hypotheek)situatie een andere groep: de starter. Door de hoge huizenprijzen daalde het aandeel starters afgelopen jaar behoorlijk. Als ze wel een huis konden kopen, brachten ze gemiddeld €30.000 aan eigen vermogen mee. De huizenbezitter die doorstroomde bracht gemiddeld als het dubbele aan eigen geld mee, €60.000. Hoe komt het HDM aan al deze cijfers? Het Hypotheken Data Netwerk is een organisatie die veruit de meeste hypotheekaanvragen in Nederland registreert (zo’n 80%).

Ben je zelf een ZZP’er, een ondernemer of een starter? Wij helpen je graag aan een passend, voordelig advies. Zo breken we nieuwe records in 2018!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Dubbele woonlasten

Wanneer je een andere woning koopt en er niet in slaagt om je oude huis binnen een bepaalde periode te verkopen, moet je dubbele woonlasten betalen.