Nog nooit zijn er zoveel huizen verkocht

23 januari 2018

Pas gepubliceerde cijfers van het Kadaster en het CBS over de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2017 liegen er niet om. Meer dan 66.000 woningen zijn verkocht, meer huizen dan ooit in één kwartaal in Nederland. Daarnaast werd ook nog eens een recordbedrag voor betaald, de waarde van de verkochte huizen lag op bijna €18 miljard.

Record verkoopcijfers

Wat vergelijkingsmateriaal maakt deze cijfers misschien nog wat reëler en geloofwaardiger. Zo zijn er in het derde kwartaal van 2017 zo’n 61.000 eigenaars van woning gewisseld. En als je dit recordkwartaal vergelijkt met het laatste kwartaal van 2016 zie je net zo’n verschil: toen werden zelfs nog minder dan 61.000 woningen verkocht. Ook qua gemiddelde woningprijs zijn er interessante vergelijkingen te maken.

De huizenprijs blijft maar stijgen

Zo blijkt dat de huizenprijzen in december 2017 zo’n 8,2% hoger lagen dan dezelfde maand in het jaar ervoor. Het gehele kwartaal maakte de grootste prijsstijging in zestien jaar door. Als we naar het complete jaar 2017 kijken, is de huizenprijs gemiddeld met 7,6% gestegen. Vergeleken met het dal van de crisis in 2013 zijn de prijzen flink de pan uit gerezen, het scheelt inmiddels ruim 23%.

Prijs vs. Verkoopcijfers

Binnen de huizensector stijgen de appartementen het snelst in prijs. Hoe komt dit? Het heeft alles te maken met de locatie van deze huizen, die het meeste voorkomen in grote steden waar de woningmarkt het meest oververhit is. Terwijl de prijs van het gemiddelde  appartement met 12% steeg (vergeleken met het vierde kwartaal vorig jaar), was de prijsstijging van vrijstaande huizen juist maar 7%. Deze prijsontwikkeling heeft een heel duidelijke negatieve invloed op de verkoopcijfers: het aantal appartementverkopen steeg maar met 2%, tegenover 17% bij de vrijstaande woningen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Executeur-testamentair

De executeur-testamentair is na het overlijden belast met de uitvoering van het testament. Hij heeft het beheer over de goederen van de nalatenschap, betaalt de schulden en mag om deze …