1 juli: wijzigingen op woongebied

1 juli 2019

Zo op de helft van het jaar worden er weer flink wat veranderingen en wetswijzigingen doorgevoerd, die behoorlijk wat kunnen schelen in jouw portemonnee als huiseigenaar. We sommen de drie belangrijkste wijzigingen voor je op.

1. Energierekening

Er was eerder dit jaar al ophef over de voorgenomen aanpassingen in de energierekening. Nu is het dan echt zover: mensen met een variabel contract krijgen vanaf 1 juli, dus vandaag, lagere energietarieven. Tenminste, als je bij Eneco of Nuon je energie afneemt. Hier staat wel iets tegenover: de leveringskosten en de belastingen over deze goedkopere tarieven stijgen juist, maar niet zoveel dat het voordeel helemaal verdwijnt.

2. Televisie & internet

Het zal niet heel veel schelen in de portemonnee, maar is tóch noemenswaardig. Vanaf 1 juli betalen we iets meer voor internet en televisie. Bij bijvoorbeeld KPN en Ziggo, twee heel belangrijke aanbieders, stijgen de kosten met zo’n €2,- per maand. Hier staat wel wat tegenover: de internetsnelheid neemt deze tweede helft van 2019 verder toe.

3. Rentemiddeling

Heb jij een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten en de rente voor minimaal tien jaar vast laten zetten? Dan onderzoek je waarschijnlijk de mogelijkheid om te profiteren van het huidige lage rentepercentage. Rentemiddeling is in de meeste gevallen de voordeligste optie. Het contract van de rentevastperiode wordt opengebroken en opnieuw berekend. Helemaal vanaf 1 juli is dit een  heel voordelige optie, omdat banken niet meer, zoals voorheen, een voordeel mogen halen uit rentemiddeling. 

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Oversluitprovisie

Oversluitprovisie is de provisie die geldverstrekkers in rekening brengen bij het oversluiten van een hypotheek (tegen een lagere rente). Indien een hypotheek wordt omgezet in een andere vorm, wordt er …