Klik hier om WhatsApp te openen

Is rentemiddeling nog wel zo’n goed idee?

ASR vindt van niet. Het wordt door nieuwe regelgeving voor geldverstrekkers namelijk vanaf juli veel minder aantrekkelijk om rentemiddeling als optie bij een hypotheek aan te bieden. De bank biedt daarom deze optie over twee maanden niet meer aan. Gaan er meer geldverstrekkers deze koers volgen?

Contract opengebroken

Heb jij een aantal jaar geleden een hypotheek afgesloten en de rente voor minimaal tien jaar vast laten zetten? Dan onderzoek je waarschijnlijk de mogelijkheid om te profiteren van het huidige lage rentepercentage. Rentemiddeling is in de meeste gevallen de voordeligste optie. Het contract van de rentevastperiode wordt opengebroken en opnieuw berekend.

Boeterente

Het rentepercentage wordt opnieuw vastgesteld door het oude en nieuwe percentage te middelen en hierin een rente-opslag mee te nemen, om zo het verhuisrisico af te dekken. Deze rente-opslag of boeterente wordt uitgesmeerd over een langere periode. Juist deze boeterente verdwijnt per 1 juli, er mogen alleen nog effectieve kosten worden gerekend bij rentemiddeling.

Niet meer aantrekkelijk

Als die specifieke opslag verdwijnt, wordt het voor consumenten gemakkelijk (en heel voordelig) om snel na de rentemiddeling te verhuizen en hun hypotheek boetevrij af te lossen. Dit terwijl nog maar een deel is betaald van het effectieve nadeel dat de geldverstrekker lijdt. De ASR vindt het onder deze omstandigheden niet meer aantrekkelijk om rentemiddeling aan te bieden, dus stopt hier in juli mee.

Regels implementeren

Zijn andere hypotheekverstrekkers ook van plan om rentemiddeling af te schaffen? Vooralsnog lijkt alleen ASR dit resolute besluit te nemen. ING zegt bijvoorbeeld al geen rente-opslag meer te rekenen, dus niets aan te hoeven passen voor de nieuwe wetgeving. ABN-Amro (plus dochters Florius en MoneYou) en Rabobank zijn bezig de nieuwe regels te implementeren, dus daar kan tijdelijk geen rentemiddeling worden aangevraagd. Vanaf 1 juli wel gewoon weer.  

Lang niet alle geldverstrekkers doen eraan

Vele andere banken die rentemiddeling als optie aanbieden, zoals Centraal Beheer, Obvion en SNS, blijven dit ook gewoon doen na 1 juli. Toch biedt circa 30% tot 40% van de geldverstrekkers sowieso al geen rentemiddeling aan, dat zullen ze met deze nieuwe wetgeving waarschijnlijk ook niet meer gaan doen.

Waarmee kunnen we je helpen?