ZZP’ers zeer moeilijk aan hypotheek

27 april 2011

HOUTEN – Meer dan de helft van de zelfstandig ondernemers (zzp'ers) in Nederland komt niet of zeer moeilijk aan een hypotheek. Dikwijls kunnen de ondernemers maar bij één bank terecht. Dit blijkt uit onderzoek van FNV Zelfstandigen, de belangenbehartiger van ruim 14.000 zzp'ers in velerlei sectoren.

Ruim 95% van de ondervraagde ondernemers geeft aan het gevoel te hebben dat banken meer eisen stellen aan zelfstandig ondernemers dan aan mensen die in loondienst zijn. Een veelvoorkomende eis is het aantonen van jaarcijfers. In de meeste gevallen betreft het de cijfers van de afgelopen drie jaar, maar er zijn ook gevallen waarin men cijfers tot wel vijf jaar terug en zelfs toekomstige cijfers moest laten zien om voor een hypotheek in aanmerking te komen.

Volgens de FNV moeten banken en overheid tot een oplossing komen en niet blijven volhouden dat iemand in loondienst nu eenmaal meer zekerheden heeft. De belangenbehartiger benadrukt dat een zelfstandig ondernemer meer zekerheid biedt dan een werknemer die zich volkomen veilig waant in loondienstverband. "Als een zelstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft een dergelijk vangnet niet." Aldus een woordvoerder van de FNV.

 Bron: Nu.nl

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Projecthypotheek

Bij nieuwbouw bieden banken soms hypotheken aan tegen gunstigere condities dan normaal door middel van een projecthypotheek. Je krijgt dan bijvoorbeeld rentekortingen voor de eerste rentevastperiode of een lagere afsluitprovisie.