Zzp’ers krijgen sneller hypotheek met NHG

23 november 2016

Goed nieuws voor zzp’ers op huizenjacht. Ze krijgen vanaf 1 december sneller een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voorheen moesten de zelfstandig ondernemers minstens drie jaar aan de slag zijn in die rol. Vanaf december kunnen zzp’ers al na twaalf maanden zelfstandig ondernemen een NHG-hypotheek krijgen. Dat meldt het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Banken werken mee

Zzp’ers kunnen vanaf december bij SNS, Delta Lloyd, BLG Wonen, Aegon Hypotheken en RegioBank voor een NHG-hypotheek terecht. Per 1 januari doen ook Woonfonds en NIBC Direct mee aan dit initiatief. De zzp’ers kunnen een NHG-hypotheek krijgen voor een woning met een koopsom tot 231.132 euro. In Nederland zijn ruim 1,28 miljoen mensen als zzp’er aan de slag.

Experts

Het WEW werkt samen met experts die het toetsinkomen van de zzp’er kunnen vaststellen op een manier die beter zou aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt. Het inschakelen van de experts moet het voor de hypotheekadviseurs makkelijker maken om de hypotheekaanvraag af te handelen.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie is bedoeld als vangnet. Huiseigenaren met betalingsproblemen kunnen een beroep op het fonds doen. Soms kan een gedwongen verkoop nog voorkomen worden. Maar als het huis toch met verlies verkocht moet worden, dan kan het WEW een restschuld kwijtschelden.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Gezondheidsverklaring

Een gezondheidsverklaring is een formulier met persoonlijke gezondheidsvragen. Het dient te worden ingevuld bij de aanvraag van een verzekering met een overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsdekking. Bij twijfel over de gezondheid en …