ZZP’er niet op de hoogte van voordelige hypotheekregels

4 december 2019

Veel ondernemers verwachten dat het voor hen een extra grote uitdaging is om een hypotheek te krijgen. Zo zouden ze bijvoorbeeld meer geld moeten inleggen dan een werknemer met een vaste baan. Kloppen deze aannames nog wel?

Driekwart ondernemers ziet moeilijkheden

Onderzoeksbureau GfK nam een enquête af bij een deel van de steeds grotere groep ondernemers die Nederland rijk is. In 2018 telde ons land al 1,1 miljoen zelfstandigen, tegenover bijna de helft (600.000) vijftien jaar eerder. Vooral de groep freelancende ZZP’ers groeit gestaag. Ongeveer driekwart van het totale aantal ondernemers denkt dat het proces van hypotheek afsluiten voor hen lastiger is.

Positief over het proces

Toch zitten deze ondernemers niet bij de pakken neer, een grote meerderheid gaat er wel vanuit dat ze uiteindelijk een hypotheek kunnen krijgen. Niet voor niets, zelfstandigen die het is gelukt een hypotheek af te sluiten zijn redelijk positief over het proces. Maar ongeveer 15% vond het juist moeizaam en traag verlopen. Dat 85% juist positief is, komt door een (redelijk recente) grote verandering ten gunste van de ondernemer op de hypotheekmarkt.

Inkomensverklaring

Als zelfstandige moet je bij de aanvraag van je hypotheek een inkomensverklaring afgeven. Die wordt gemaakt door een onafhankelijke rekenmeester, die op basis van één jaarrekening (i.p.v. de eerdere drie) en de bijbehorende financiële administratie je inkomen berekent. Met deze inkomensverklaring zijn de mogelijkheden gelijk aan die van medewerkers in loondienst.

Op dezelfde manier

Wanneer de rekenmeester z’n werk heeft gedaan en het inkomen is vastgesteld, wordt dus op dezelfde manier als bij iemand met een vaste baan berekend wat het maximaal te lenen bedrag is. Tenminste, bij de meeste geldverstrekkers. Er zijn er nog een paar die bij ondernemers een lager percentage van de marktwaarde financieren, maar steeds minder. Dat is ook bijna niet meer houdbaar in een samenleving die steeds meer afhankelijk is van de zelfstandige (met of zonder personeel).

Ben jij ondernemer en lijkt het je maar een hoop gedoe, een hypotheek afsluiten? Neem contact met ons op en laat je door onze adviseurs snel en doelgericht helpen!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Transportakte

Door middel van het opmaken en inschrijven van een transportakte vindt levering van een registergoed plaats. De transportakte wordt daarom ook wel akte van levering genoemd. Deze akte moet worden …