Klik hier om WhatsApp te openen

Zorgen rond de aflossingsvrije hypotheek

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) publiceerde recent de resultaten van een onderzoek onder 1050 huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek. Hier blijkt uit dat ruim een kwart nog geen idee hoe ze de lening af gaan lossen.

Binnen looptijd met pensioen

Voor een groot deel van de huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek (sowieso 700.000), loopt de lening tussen 2035 en 2038 af. Dat betekent dat ze hun lening wél af moeten lossen of moeten herfinancieren en dat hun recht op hypotheekrenteaftrek verdwijnt. Het onderzoek van de NVB laat zien dat een deel van deze groep nog niet weet hoe ze de lening gaan afbetalen, vooral omdat ze binnen de looptijd van de hypotheek met pensioen gaan.

Zorgen

7% van de ondervraagden maakt zich vaak zorgen over hun financiële toekomst, en dan vooral of ze, als de lening afloopt, wel in hun huis kunnen blijven wonen. Banken kregen eerder de opdracht om klanten met een aflossingsvrije hypotheek beter voor te lichten en te begeleiden, waarop in oktober een uitgebreide campagne werd gelanceerd, genaamd ‘Word ook aflossingsblij’. De bijbehorende website trok al minstens 130.000 bezoekers, de problematiek wordt – ook door de aflossingsvrije leners zelf – steeds serieuzer genomen.

Wijzen op gevaren

Toch is er nog steeds een groot aantal klanten met een aflossingsvrije hypotheek, die niet op de hoogte zijn van de financiële gevolgen van deze lening. Zo concludeerde Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van onderzoek binnen deze doelgroep, dat 90% van de huizenkopers hun aflossingsvrije hypotheek meenemen naar een volgend huis. Dit mag, zolang de lening niet meer dan 50% van de woningwaarde bedraagt. Volgens de VEH moeten banken en hypotheekadviseurs een meer proactieve rol spelen in dit soort situaties, en ze uitdrukkelijk wijzen op de gevaren van het meenemen van hun aflossingsvrije hypotheek.

Wat is ook alweer ‘aflossingsvrij’?

Het grootste probleem is misschien wel de term ‘aflossingsvrij’. Ten onrechte wordt gesuggereerd dat je nooit iets hoeft af te lossen en dat je dus na een looptijd van dertig jaar automatisch schuldenvrij bent. Dat is natuurlijk niet waar. De hypotheek loopt namelijk dertig jaar door, dan kan de bank ervoor kiezen om de restschuld in één keer op te eisen, of om te herfinancieren. Vaak is er van het laatste geen sprake, omdat de consument meestal niet meer kapitaalkrachtig genoeg is om de verlenging te betalen.

Waarmee kunnen we je helpen?