Offerte aanvragen
Gratis telefonisch advies 030 - 237 44 88

Zonder advies maar mét 20 meerkeuzevragen een hypotheek afsluiten

Zonder advies maar mét 20 meerkeuzevragen een hypotheek afsluiten
23 november 2017

Medio 2018 moet ‘ie klaar zijn: een niet-commerciële kennis- en ervaringstoets van 20 gesloten vragen, waarvoor je als klant moet slagen vóórdat je zelf een (execution only) hypotheek mag afsluiten bij een verstrekker.

Vijf vragen

De toets is een reactie op de kennis- en ervaringstoets die nu wordt gebruikt, waarin een klant vijf, door de hypotheekaanbieder zelf opgestelde vragen, moet beantwoorden voordat hij een execution only hypotheek online afsluiten mag. De kritiek op deze toets was onder andere dat als je een vraag fout beantwoordde, je gewoon weer opnieuw kon beginnen.

Complex financieel product

Maar er is meer kritiek: een eenvoudig vragenlijstje kan toch nooit testen of de doe-het-zelvende klant voldoende verstand heeft van het complexe financiële product dat een hypotheek is? Vooral niet een commercieel, door de verstrekker zelf opgesteld lijstje.

Een betere toets

De niet-commerciële kennis- en ervaringstoets moet uitkomst bieden. Een dergelijke test kan maar één keer (per aanbieder) worden gemaakt, bestaat uit 20 vragen die variëren in moeilijkheidsgraad en die put uit een database van ten minste 100 vragen. Het is dan de bedoeling dat elke hypotheekverstrekker van deze toets gebruik gaat maken, en dat hypotheekadviseurs gaan meedenken over de vragen.

Werkt zo’n toets nou echt?

De eerder geleverde kritiek is ook in het geval van de nieuwe, niet-commerciële toets niet ongegrond. Want ook al haalt een klant de toets, dan wil het nog steeds niet zeggen of hij in kan schatten welke hypotheek op de lange termijn voor hemzelf het meest geschikt is.

Mondriaan

De vragenlijst wordt door tegenstanders een farce genoemd, vergelijkbaar met het volgende: ‘Je kunt in een schilderswinkel een doek, kwasten en verf kopen, maar dan maak je nog geen Mondriaan.’ Evert Cremers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners vindt dat je een erkend hypotheekadviseur het werk moet laten doen waar hij voor is opgeleid: creatief van aard, gedegen en doordacht, precies waarvoor ze zijn opgeleid.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Onderzoek TU Delft: Hypotheeknormen Nibud zijn te streng
Toenemend aantal op te leveren woningen
Verhoging hypotheekgarantie nodig

HOUTEN – Wanneer de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zou worden verhoogd van 265.000 euro naar 350.000 euro, kan de helft van de huizenbezitters wél doorstromen naar een andere woning. Dit … lees meer

Prijs woning wordt steeds vaker verlaagd
Dijsselbloem voor wijziging provisieverbod

HOUTEN – Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil het via een wetswijziging makkelijker maken voor hypotheekadviseurs om huiseigenaren die met betalingsproblemen kampen te adviseren. Dat blijkt uit een voorstel om … lees meer

Minder mensen kunnen zich een koophuis veroorloven
Over hypotheken

Restschuld

De restschuld is het gedeelte van de oorspronkelijke lening dat nog open staat.