Zonder advies maar mét 20 meerkeuzevragen een hypotheek afsluiten

Zonder advies maar mét 20 meerkeuzevragen een hypotheek afsluiten
23 november 2017

Medio 2018 moet ‘ie klaar zijn: een niet-commerciële kennis- en ervaringstoets van 20 gesloten vragen, waarvoor je als klant moet slagen vóórdat je zelf een (execution only) hypotheek mag afsluiten bij een verstrekker.

Vijf vragen

De toets is een reactie op de kennis- en ervaringstoets die nu wordt gebruikt, waarin een klant vijf, door de hypotheekaanbieder zelf opgestelde vragen, moet beantwoorden voordat hij een execution only hypotheek online afsluiten mag. De kritiek op deze toets was onder andere dat als je een vraag fout beantwoordde, je gewoon weer opnieuw kon beginnen.

Complex financieel product

Maar er is meer kritiek: een eenvoudig vragenlijstje kan toch nooit testen of de doe-het-zelvende klant voldoende verstand heeft van het complexe financiële product dat een hypotheek is? Vooral niet een commercieel, door de verstrekker zelf opgesteld lijstje.

Een betere toets

De niet-commerciële kennis- en ervaringstoets moet uitkomst bieden. Een dergelijke test kan maar één keer (per aanbieder) worden gemaakt, bestaat uit 20 vragen die variëren in moeilijkheidsgraad en die put uit een database van ten minste 100 vragen. Het is dan de bedoeling dat elke hypotheekverstrekker van deze toets gebruik gaat maken, en dat hypotheekadviseurs gaan meedenken over de vragen.

Werkt zo’n toets nou echt?

De eerder geleverde kritiek is ook in het geval van de nieuwe, niet-commerciële toets niet ongegrond. Want ook al haalt een klant de toets, dan wil het nog steeds niet zeggen of hij in kan schatten welke hypotheek op de lange termijn voor hemzelf het meest geschikt is.

Mondriaan

De vragenlijst wordt door tegenstanders een farce genoemd, vergelijkbaar met het volgende: ‘Je kunt in een schilderswinkel een doek, kwasten en verf kopen, maar dan maak je nog geen Mondriaan.’ Evert Cremers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners vindt dat je een erkend hypotheekadviseur het werk moet laten doen waar hij voor is opgeleid: creatief van aard, gedegen en doordacht, precies waarvoor ze zijn opgeleid.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

NieuwbouwCentraal – Maak kennis met je nieuwe buren!
Verkoop woningen halveert

HOUTEN – In de afgelopen maanden zijn de woningverkopen van de Landelijke Makelaars Verenging (LMV) gehalveerd. Ed van de Bijl, voorzitter van de LMV zei dit afgelopen zondag. Eerder verkocht … lees meer

Meer huizen met waarde boven miljoen

Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen euro of meer waard. De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75 procent toegenomen, nu in totaal 48.300. De gemeente … lees meer

Meer belastingvrij schenken

Als het aan het kabinet ligt, worden de regels rond belastingvrij schenken versoepeld in 2017. De vrijstelling voor schenkingen gaat omhoog naar maximaal 100.000 euro. Bovendien mag iedereen schenken aan … lees meer

Nu verbouwen om straks zelfstandig te wonen
Huizenprijzen dalen iets in oktober
Over hypotheken

Successierechten

Successierechten zijn belastingen die wordt geheven over erfenissen en schenkingen. Het tarief van deze belasting is sterk progressief en afhankelijk van twee factoren: De hoogte van de verkrijging; De mate van verwantschap …