Zonder advies maar mét 20 meerkeuzevragen een hypotheek afsluiten

23 november 2017

Medio 2018 moet ‘ie klaar zijn: een niet-commerciële kennis- en ervaringstoets van 20 gesloten vragen, waarvoor je als klant moet slagen vóórdat je zelf een (execution only) hypotheek mag afsluiten bij een verstrekker.

Vijf vragen

De toets is een reactie op de kennis- en ervaringstoets die nu wordt gebruikt, waarin een klant vijf, door de hypotheekaanbieder zelf opgestelde vragen, moet beantwoorden voordat hij een execution only hypotheek online afsluiten mag. De kritiek op deze toets was onder andere dat als je een vraag fout beantwoordde, je gewoon weer opnieuw kon beginnen.

Complex financieel product

Maar er is meer kritiek: een eenvoudig vragenlijstje kan toch nooit testen of de doe-het-zelvende klant voldoende verstand heeft van het complexe financiële product dat een hypotheek is? Vooral niet een commercieel, door de verstrekker zelf opgesteld lijstje.

Een betere toets

De niet-commerciële kennis- en ervaringstoets moet uitkomst bieden. Een dergelijke test kan maar één keer (per aanbieder) worden gemaakt, bestaat uit 20 vragen die variëren in moeilijkheidsgraad en die put uit een database van ten minste 100 vragen. Het is dan de bedoeling dat elke hypotheekverstrekker van deze toets gebruik gaat maken, en dat hypotheekadviseurs gaan meedenken over de vragen.

Werkt zo’n toets nou echt?

De eerder geleverde kritiek is ook in het geval van de nieuwe, niet-commerciële toets niet ongegrond. Want ook al haalt een klant de toets, dan wil het nog steeds niet zeggen of hij in kan schatten welke hypotheek op de lange termijn voor hemzelf het meest geschikt is.

Mondriaan

De vragenlijst wordt door tegenstanders een farce genoemd, vergelijkbaar met het volgende: ‘Je kunt in een schilderswinkel een doek, kwasten en verf kopen, maar dan maak je nog geen Mondriaan.’ Evert Cremers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Erkend Hypothecair Planners vindt dat je een erkend hypotheekadviseur het werk moet laten doen waar hij voor is opgeleid: creatief van aard, gedegen en doordacht, precies waarvoor ze zijn opgeleid.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Huwelijkse voorwaarden

Volgens de wet ontstaat bij het sluiten van een huwelijk een gemeenschap van goederen en behoort 50% van het vermogen aan iedere partner. Als je dit wil voorkomen moeten er …