Zo maak je als starter kans op de woningmarkt

9 april 2019

Wil je als starter tegenwoordig in aanmerking komen voor een koopwoning, dan moet je flink wat eigen geld meebrengen. Hoe groot je spaarrekening zo ongeveer moet zijn? Daar deed een Nederlandse vergelijkingssite onderzoek naar.

100% van woningwaarde

Sinds begin 2018 mag nog maar 100% van de waarde van je droomhuis worden gefinancierd. Vóór 2012 kon je zelfs tot percentages van 117% van de woningwaarde lenen. Vanaf 2012 dit percentage steeds verder afgenomen tot de huidige honderd procent. Extra kosten voor bijvoorbeeld de notaris, de overdracht en de taxatie moet je als koper dus uit eigen zak betalen.

Steeds meer spaargeld

Maar niet alleen die extra kosten, maar steeds grotere bedragen dienen huizenkopers zelf mee te nemen, willen ze kans maken op de verhitte woningmarkt. Volgens het Hypotheek Data Netwerk brengen de meeste starters (68%), max. €20.000 eigen geld mee bij de aanschaf van een eerste huis. In 250 gemeenten in Nederland maak je daarmee wel kans op een woning van zo’n 60 vierkante meter.

Alleenwonende starters

Volgens de vergelijkingssite hebben alleenwonende starters met een modaal inkomen (rond de €36.000) gemiddeld €22.590 nodig om kans te maken op een huis van 60m2 in Nederland. Het verschilt natuurlijk per plek, zo zijn er in de provincie Utrecht maar 6 gemeenten waar een starter met dit bedrag wellicht een (klein) huis(je) kan kopen.

Waar je wél een huis kan kopen

Benieuwd waar je als starter nog wél iets ruims en moois kopen kan? RTL-Nieuws maakte er een fijn filmpje over. Onder andere op de Zeeuwse eilanden, in Oost-Groningen of in de Beemster. Toch liever daar niet wonen? Bereken hier hoeveel eigen geld je gemiddeld mee moet nemen in het gebied waar jij kopen wil.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Spaarloon

Sinds 1 januari 2006 kun je kiezen om mee te doen met de reeds bestaande spaarloonregeling of met de nieuwe levensloopregeling. Je kunt niet aan beide regelingen tegelijk meedoen. Je werkgever is …