Zit de huizenmarkt op slot voor z(z)p’ers?

8 januari 2019

We hebben in Nederland meer dan een miljoen zzp’ers, een steeds groter deel van deze groep is hoogopgeleid, werkt in de zakelijke dienstverlening en noemt zichzelf ‘zelfstandig professional’. Voor deze zp’ers is het steeds moeilijker een huis te vinden, zo onderzocht ZP Facts.

Veel minder hypotheekaanvragen

In heel Nederland nemen de hypotheekaanvragen af, zo blijkt onder ander uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). Waar in het derde kwartaal van vorig jaar 6,1% minder hypotheken werden aangevraagd, was dat percentage nog een stuk groter onder zzp’ers, in die groep werden 19% minder woningleningen afgesloten. Terwijl, zo bleek uit het voornoemde onderzoek, van de 25.000 ondervraagde zelfstandige professionals sowieso 34% binnen twee jaar wil verhuizen.

Zelfstandige professionals

Zzp’ers worden vaak als een kwetsbare groep op de woningmarkt afgeschilderd door hun wisselende inkomsten en gebrek aan zekerheid. Toch heeft dit weinig te maken met het feit dat zp’ers moeilijk een huis kunnen vinden. Juist deze hoogopgeleide groep, die vaak goed betaald wordt voor hun diensten, zoekt huizen in het duurdere segment, waar op het moment weinig aanbod is. Cijfers van HDN onderbouwen dit: in het derde kwartaal van 2018 lag de gemiddelde woningwaarde van een huis van een zelfstandige op €407.465,-, terwijl de gemiddelde prijs voor een woning op dat moment op €338.104,- lag.

Randstedelijke woning schaarste

De zelfstandige professional maakt vaak deel uit van de kenniseconomie die zich vooral in de Randstad afspeelt, juist de plek waar woningen steeds schaarser en duurder worden. In de vier grootste steden van ons land (Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag)  alleen al nam het aantal eenspersoons organisatieadviesbureaus de laatste tien jaar van 81.000 toe tot maar liefst 165.000. Het is duidelijk: de zp’er werkt én woont graag in de Randstad, maar hoe lang is dat nog mogelijk met de woningmarkt die daar (niet alleen voor zp’ers) steeds meer op slot gaat?

Ben jij (z)zp’er en heb je een (al dan niet) Randstedelijk paleisje op het oog? Laat je door ons adviseren in de keuze voor de meest voordelige hypotheek!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Monument

Als een woning is ingeschreven in het (rijks)monumentenregister wordt het een monument genoemd. Als monument classificeert een woning van tenminste 50 jaar oud en van algemeen belang in verband met …