Zelf hypotheek afsluiten

Wil je zelf een hypotheek afsluiten zonder advies van een financieel adviseur? Steeds vaker lees je over deze zogenoemde “execution only hypotheek”. Het klinkt aantrekkelijk: je bespaart namelijk op advieskosten. Een hypotheek is echter een financieel complex product met een looptijd van 30 jaar. Een verkeerde beslissing kan je al snel tienduizenden euro’s kosten. In veel gevallen is het advies van een financieel adviseur dan ook onmisbaar.

Hypotheek: adviseur of execution only?

Internet is een goede start voor wie op zoek is naar een hypotheek, bijvoorbeeld voor rentetarieven vergelijken of een advies aanvragen. Volledig online zelf een hypotheek afsluiten blijkt voor veel Nederlanders een brug te ver. Vrijwel alle hypotheekaanvragers nemen voor het afsluiten van een woninglening een erkend hypotheekadviseur of erkend financieel adviseur in de arm. Dat is ook niet zo gek, want een adviseur is gespecialiseerd in hypotheken en heeft altijd up-to-date kennis.

Om het keurmerk “Erkend Hypotheekadviseur” of “Erkend Financieel Adviseur” te mogen gebruiken, moet een adviseur in het bezit zijn van wettelijke diploma’s, jaarlijks zijn kennis bijspijkeren en voldoen aan strenge gedragsregels. Een hypotheekadviseur wijst huizenkopers immers op zaken waar zij in eerste instantie niet aan denken.

Passende voorwaarden

Zelf een hypotheek online afsluiten lijkt misschien voordelig als je zelf geen complexe financiële situatie hebt. Maar wat als jouw situatie verandert, bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding? De adviseur kijkt goed naar passende voorwaarden bij een hypotheek, zoekt uit welke hypotheekvorm het meest voordelig is en welke rentevaste periode het beste bij je past. Kan er bijvoorbeeld versneld worden afgelost als je dat zou willen? Juist op dit soort details is de adviseur scherp.

Kosten hypotheekadvies

Aan een goed advies van een adviseur zijn kosten verbonden, hoewel een oriënterend gesprek meestal gratis is. Ga je in op het voorstel van de adviseur? Dan betaal je daar een bedrag voor. De adviseur maakt daarbij vooraf duidelijk wat de kosten zijn en overhandigt een dienstverleningsdocument. Gemiddeld kost een advies van een erkende adviseur tussen de €1.500,- en €2.750,-. Wie een execution only hypotheek afsluit, betaalt die kosten niet, maar zelf hypotheek afsluiten is ook niet gratis. Je betaalt namelijk wel voor de bemiddelingswerkzaamheden. Dit tarief verschilt per geldverstrekker en varieert tussen de €500,- en €1.000,-.

Internet is inspiratie, adviseur de deskundige

Kortom, het internet is een goede start voor het oriënteren op een hypotheek. Echter, voor het daadwerkelijk afsluiten is advies onmisbaar. Een hypotheekadviseur houdt met zaken rekening waar je in eerste instantie niet aan denkt en houdt tevens rekening met toekomstscenario’s. Daar hangt een prijskaartje aan, maar dat betaalt zich in de meeste gevallen ruim terug. Met een adviseur in de arm weet je dat je de juiste keuze maakt.

Wil je het gemak van online combineren met de kennis van een hypotheekadviseur? Vraag advies aan en ontvang hypotheekadvies op maat!

Over hypotheken

Wederkerig finaal verrekenbeding

Een wederkerig finaal verrekenbeding is een verrekenbeding waardoor echtgenoten bij het einde van hun huwelijk afrekenen alsof zij in gemeenschap van goederen gehuwd waren.