Zelf hypotheek afsluiten

Zelf een hypotheek afsluiten zonder advies van een hypotheekadviseur? Steeds vaker lees je over deze zogenoemde execution only-hypotheek. Zelf een hypotheek afsluiten klinkt aantrekkelijk: u bespaart op de advieskosten. Een hypotheek is echter een financieel complex product met een looptijd van 30 jaar. Een verkeerde beslissing kan al snel tienduizenden euro’s kosten. In veel gevallen is het advies van een financieel adviseur onmisbaar en is een execution only-hypotheek niet verstandig. 98 procent van de hypotheekafsluiters kiest dan ook voor een hypotheek mét advies.

Hypotheek: adviseur of execution only?

Internet is een goede start voor wie op zoek is naar een hypotheek, bijvoorbeeld voor rentetarieven vergelijken of een advies aanvragen. Volledig online een hypotheek afsluiten is voor 98 procent van de Nederlanders een brug te ver, zo blijkt uit onderzoek van toezichthouder AFM. Vrijwel alle hypotheekaanvragers nemen voor het afsluiten van een hypotheek een erkend hypotheekadviseur of erkend financieel adviseur in de arm. Niet gek, want een adviseur is gespecialiseerd in hypotheken en heeft altijd up-to-date kennis. Om het keurmerk Erkend hypotheekadviseur of Erkend Financieel Adviseur te mogen gebruiken moet een adviseur in het bezit zijn van wettelijke diploma’s, jaarlijks zijn kennis bijspijkeren en voldoen aan strenge gedragsregels. Een financieel adviseur moet zich houden aan wettelijke regels en wijst huizenkopers op zaken waar zij in eerste instantie niet aan denken. Zo lijkt zelf een hypotheek afsluiten misschien interessant als u geen complexe financiële situatie heeft. Maar wat als uw situatie verandert, bijvoorbeeld door werkloosheid of een scheiding? En behoort versneld aflossen tot de mogelijkheden? De financieel adviseur houdt rekening met dit soort zaken en kijkt bijvoorbeeld ook naar de voorwaarden van een hypotheek.

Kosten hypotheekadvies

Aan een goed advies van een adviseur zijn kosten verbonden. Een oriënterend gesprek is meestal gratis en vrijblijvend. Gaat u in op het voorstel van de adviseur dan betaalt u daar een bedrag voor. De adviseur maakt vooraf duidelijk wat de kosten zijn en overhandigt een Dienstverleningsdocument. Gemiddeld kost een advies rond de 2.000 euro. Wie een execution only-hypotheek afsluit, betaalt die kosten niet, maar het afsluiten van een execution only hypotheek is niet gratis. U betaalt wel voor de bemiddelingswerkzaamheden. Dit tarief verschilt per geldverstrekker en varieert tussen de 500 en 1000 euro.

Internet is inspiratie, adviseur de deskundige

Kortom, internet is een goede start voor het oriënteren op een hypotheek, maar voor het daadwerkelijk afsluiten is een advies onmisbaar. Een hypotheekadviseur houdt met zaken rekening waar u in eerste instantie niet aan denkt en houdt rekening met toekomstscenario’s. Daar hangt een prijskaartje aan, maar dat betaalt zich in de meeste gevallen zeker terug. Met een adviseur in de arm weet u dat u de juiste keuze maakt. Vergelijk het maar met een medische aandoening: heeft u ergens last van, dan zoekt u vast op internet naar informatie. Maar voor medicatie gaat u toch echt naar de arts. Wilt u het gemak van online combineren met de kennis van een hypotheekadviseur? Vraag advies aan en ontvang een hypotheekadvies op maat.

Over hypotheken

Afbetaling van de hypotheek

Het is gebruikelijk om een hypotheek in maandelijkse termijnen af te betalen, samen met de rentebetalingen. Dit wordt ook aflossen genoemd. Het is ook mogelijk om een aflossing per jaar, half …