Zeer weinig vertrouwen in woningmarkt

9 april 2009

HOUTEN – Uit de woonindex van makelaarsorganisatie VBO over het eerste kwartaal van dit jaar, blijkt dat de woningmarkt op dit moment wordt gekenmerkt door een groot gebrek aan vertrouwen en inactiviteit.

Elk kwartaal meet de VBO Woonindex de stemming van huiseigenaren over de huidige woningmarkt. 23 procent van de kopers wacht toch met een aankoop door de onzekere situatie op de woningmarkt, ondanks dat hun onderhandelingspositie is verbeterd. 15 procent van hen wacht op een verdere prijsdaling. Door 90 procent van de woningbezitters wordt de huidige situatie voor het kopen van een huis als verre van ideaal beoordeeld. Een grote groep (80%) zegt dan ook op dit moment niet actief te zijn op de woningmarkt.

Meer dan de helft van de woningeigenaren verwacht een verdere verslechtering van de economische situatie en een verdere prijsdaling de komende tijd. Een derde denkt dat dit de eigen financiële situatie zal beïnvloeden. De consument heeft dan ook zeer weinig vertrouwen in de woningmarkt.

Inmiddels is voor meer dan de helft van de woningeigenaren het gevolg van de recessie duidelijk merkbaar. Er wordt door een kwart van de kopers een daling in het maximaal te lenen bedrag gesignaleerd, waardoor 12 procent een aankoopbeslissing uitstelt. Ook het krijgen van een hypotheek is voor bijna een derde van de kopers steeds moeilijker geworden.

“Tot nu toe heeft de overheid nagelaten een actieve rol richting banken te spelen bij de problematiek rond de krediet- en hypotheekverstrekking. Terwijl een gezonde hypotheekverstrekking aan de basis ligt van een aantrekkende woningmarkt. Zodra banken weer reële eisen aan hypotheekverstrekking stellen, biedt deze markt met name starters meer kansen. Zij hebben op dit moment meer keuze uit aanbod, lagere prijzen en een betere onderhandelingspositie. Als starters weer kunnen kopen kan er vervolgens doorstroming naar hogere segmenten ontstaan. Ook een evenwichtige kredietverstrekking is essentieel voor de nieuwbouwproductie. Nu niet bouwen betekent straks nog meer woningtekorten met waarschijnlijk een prijsexplosie tot gevolg. De overheid moet kortom die banken aanspreken”, zegt directeur Hans van der Ploeg van VBO Makelaar.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Gezamelijk eigendom

Gezamenlijk eigendom wordt ook wel gemeenschappelijk eigendom genoemd. Hiervan is sprake als twee of meer mensen eigenaar zijn van één zaak, zoals een huis.