WOZ-waarde te hoog? Dit kun je doen:

Waarschijnlijk heb je als huiseigenaar ergens in de afgelopen weken van je gemeente de WOZ-waarde van je woning binnengekregen. Verschillende belastingen zijn afhankelijk van deze WOZ-beschikking, die houd je dus het liefst zo laag mogelijk. Hoe doe je dat?

1 januari 2020

De WOZ-waarde is de Waardering Onroerende Zaken. De peildatum voor deze waarde ligt op 1 januari van het jaar ervoor. Dus de WOZ-waarde die jij als huiseigenaar recent hebt binnengekregen, is een schatting van de waarde van je woning op 1 januari 2020.

Computermodellen & verkoopcijfers

Van bijna 8 miljoen koopwoningen moet jaarlijks opnieuw de WOZ-waarde worden bepaald. Ieder jaar al die huizen laten taxeren zou wel heel kostbaar zijn, dus gebruikt de gemeente computermodellen om de WOZ-waarde vast te stellen. Hierbij worden bijvoorbeeld verkoopcijfers van het Kadaster gebruikt, maar ook bouwvergunningen, marktanalyses en andere gegevens uit de administratie van de gemeente.

Belastingen

Welke belastingen zijn afhankelijk van de WOZ-waarde? Sowieso de onroerendezaakbelasting, maar bijvoorbeeld ook het eigenwoningforfait, dat dit jaar een percentage van 0,6% van de WOZ is. Daarnaast heeft de waarde ook invloed op de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting. Een flink gestegen WOZ-waarde betekent dus ook flink meer belasting betalen.

Ongeveer de helft gehonoreerd

Veel mensen zijn het niet eens met de hoogte van hun WOZ-waarde en willen bezwaar indienen. Dit doen ze steeds vaker via bedrijven die werken op basis van no cure, no pay. Inmiddels wordt ongeveer een derde van de bezwaarschriften door deze bedrijven ingediend, maar je kunt dat natuurlijk ook zelf doen. Loont dat nu een beetje, een bezwaar indienen? In veel gevallen wel, zo merkte de Waarderingskamer in 2020 al op. In de afgelopen jaren werd tussen de 40% en 50% van de bezwaarschriften gehonoreerd.

Risico-opslag

Toch is er naast de hiervoor beschreven nadelen ook een belangrijk voordeel aan een gestegen WOZ-waarde – en dan met name voor de mensen die een hypotheek hebben zonder Nationale Hypotheek Garantie. Zij betalen namelijk een risico-opslag bovenop hun rente. Deze opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde (de WOZ) van het huis. Hierbij gelden verschillende risicoklassen.

Een kleiner risico

Wat heeft een gestegen WOZ-waarde nu te maken met de risicoklassen? Je kunt in een heel andere risicoklasse terechtkomen als de marktwaarde van je huis de laatste tijd flink is gestegen. Dan is de verhouding tussen de WOZ en de hoogte van je hypotheek namelijk veranderd, en loopt de bank een kleiner risico met jouw hypotheek.

Taxatierapport

Als de marktwaarde van jouw huis fors is gestegen en je een hypotheek zonder NHG hebt, klop dan vooral aan bij je hypotheekverstrekker. Meestal is het genoeg om de WOZ-beschikking te laten zien, andere banken willen daarbij ook nog een taxatierapport zien. Sowieso is het goed om je woning nog eens te laten taxeren, omdat de marktwaarde sinds 1 januari 2020 (de peildatum van de WOZ-waarde) vast alweer een paar procent is gestegen, wat weer invloed kan hebben op je te betalen risico-opslag.

Foto door: ©Loveforphotography/123RF.COM

Waarmee kunnen we je helpen?