Klik hier om WhatsApp te openen

WOZ-waarde stijgt dit jaar met gemiddeld 9%

26 januari 2022

Bij woningeigenaren valt hij binnenkort op de (digitale) mat: de aanslag gemeentelijke woonlasten. Hoe hoog die uitvallen? Dat ligt aan de WOZ-waarde. Dit is de door de gemeente geschatte waarde van je huis op 1 januari 2021. Gemiddeld stijgt de WOZ-waarde dit jaar met 9%. Maak jij als huiseigenaar bezwaar, of doe je er je voordeel mee?

Gemiddeld €316.000

Het is inmiddels het vijfde jaar op rij dat de WOZ-waarde van Nederlandse woningen met meer dan 5% stijgt. De gemiddelde WOZ-waarde van een huis ligt nu op €316.000, tegenover €290.000 in 2021. Dit zegt trouwens weinig over de specifieke WOZ-waarde van een woning, per huis en per gemeente kan de waardestijging fors afwijken van het landelijk gemiddelde.

Op basis van de WOZ-waarde moet een woningeigenaar de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait aan de gemeente betalen. Als je WOZ-waarde flink is gestegen, stijgen deze aanslagen dus mee. Is de waarde van jouw woning erg gestegen, dan kun je bezwaar maken. Hoe gaat dat in z’n werk?

Bezwaar maken

Je kunt het door speciale bedrijven laten doen die werken op basis van no cure, no pay. Ook kun je zelf bezwaar indienen. Het kost wat meer moeite, maar kan flink wat opleveren. De Waarderingskamer meldde recent dat afgelopen jaren tussen de 40% en 50% van de bezwaarschiften werd gehonoreerd. Houd wel in de gaten: gemiddeld levert een verlaging van €10.000 op de WOZ-waarde je een besparing van €50 op de woonlasten op.

Nieuwe meetmethode

Vereniging Eigen Huis adviseert dit jaar om je WOZ-beschikking extra kritisch te bekijken. Vanaf dit jaar gebruikt de gemeente namelijk een nieuwe meetmethode om de WOZ-waarde op te baseren. Eerder werd die opgehangen aan de oppervlakte én de inhoud van de woning. Vanaf dit jaar telt alleen nog de oppervlakte van het huis. Deze nieuwe meetmethode kan de waarde zowel positief als negatief beïnvloeden.

Risico-opslag

Moet je in alle gevallen een te hoge WOZ-waarde aanvechten? Er is naast belastingstijging namelijk ook een belangrijk voordeel aan een gestegen WOZ-waarde. Dit geldt voornamelijk voor woningeigenaren met een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie. Zij betalen namelijk een risico-opslag bovenop hun rente. Deze opslag wordt bepaald door de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde (de WOZ) van het huis. Hierbij gelden verschillende risicoklassen.

Een kleiner risico

Wat heeft een gestegen WOZ-waarde nu te maken met de risicoklassen? Je kunt in een heel andere risicoklasse terechtkomen als de marktwaarde van je huis de laatste tijd flink is gestegen. Dan is de verhouding tussen de WOZ en de hoogte van je hypotheek namelijk veranderd, en loopt de bank een kleiner risico met jouw hypotheek.

Taxatierapport

Als de marktwaarde van jouw huis fors is gestegen en je een hypotheek zonder NHG hebt, klop dan vooral aan bij je hypotheekverstrekker. Meestal is het genoeg om de WOZ-beschikking te laten zien, andere banken willen dat je daarbij ook nog een taxatierapport overlegt. Sowieso kan het goed zijn je woning te laten taxeren, omdat de marktwaarde sinds 1 januari 2021 (de peildatum van de WOZ-waarde) vast alweer een paar procent is gestegen, wat weer invloed kan hebben op je te betalen risico-opslag.

Auteur: Francis Boer