Wordt nieuwbouw te duur?

17 juli 2019

Recent presenteerde de Nederlandse makelaarsvereniging (NVM) de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal. Vooral opvallend is wat er gebeurt qua nieuwbouw. Er is aanbod genoeg, maar niet in de juiste prijscategorie – de huizen zijn te duur geworden om aan de vraag te kunnen voldoen.

Minder verkocht

Natuurlijk liggen de huizenprijzen überhaupt erg hoog, maar waar de rest van de markt iets meer lijkt af te koelen, ligt dit anders in de nieuwbouwsector. Het afgelopen kwartaal alleen al daalde het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met zo’n 13%. Dit is al het zesde kwartaal achtereen dat er minder van dit soort huizen worden verkocht ten opzichte van het jaar ervoor.

Verkoop bestaande woningen

De afname van het aantal verkochte nieuwbouwhuizen is opvallend, omdat juist dit kwartaal de verkoop van bestaande woningen voor het eerst sinds twee jaar weer stijgt, met 2% om precies te zijn. In Amsterdam is het helemaal bijzonder, daar is de verkoop zelfs met 22% gestegen ten opzichte van 2018.

Groot verschil

De NVM ziet maar één reden voor de tegenvallende verkopen: de prijzen zijn te hoog. In het afgelopen kwartaal lag de gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis op €387.000. Dat is maar liefst 17% hoger dan vorig jaar. Dit betekent dat deze prijs zo’n €80.000 hoger is dan er voor een bestaande woning wordt betaald. Eerder was dit verschil zo’n €20.000, dat betekent dat de prijzen echt omlaag moeten.

Moeilijke overheidseisen

Dat nieuwbouw zo duur is ligt natuurlijk aan de hoge bouwkosten en grondprijzen, maar vooral ook aan bepaalde, bijna onhaalbare overheidseisen, zoals gasloos bouwen. Maar een nieuwbouwwoning met warmtepomp is al zo’n €30.000 duurder dan eenzelfde huis met cv-ketel. Een oplossing voor te prijzige nieuwbouw is dus wellicht om de klimaateisen wat terug te schroeven.

Huizen in weilanden

Natuurlijk kunnen ook de grondprijzen wat naar beneden, en moet er meer aan de randen van de stad worden gebouwd. Dit willen projectontwikkelaars al veel langer. Staatsbosbeheer is het hier – heel onverwacht – ook mee eens. Ze willen (betaalbare) woningbouw in minder belangrijke natuurgebieden mogelijk maken. Bijvoorbeeld in weilanden en gebieden die weinig ecologische of recreatieve waarde hebben. En dan maar hopen dat de nieuwbouwverkoop verder toeneemt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Verpanding

Verpanding is het overdragen van een recht aan een ander door middel van een verpandingsakte. Dit kunnen de rechten van een levensverzekering of subsidie zijn. In veel gevallen wordt de …